16 iunie 2020

Et in Golania ego

Editura Vremea marchează 30 de ani de la manifestația-maraton din Piața Universității printr-un album foto intitulat „Et in Golania ego” – album ce cuprinde imagini realizate în Piața Universității în perioada 22 aprilie-14 iunie 1990. Cu o postfață semnată de Cristian Bădiliță, imaginile văd acum, la 30 de ani distanță, lumina tiparului pentru întâia oară.Albumul foto „Et in Golania ego” evocă unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei postdecembriste, moment trăit pe viu, acolo în Piața Universității, de Silvia Colfescu, autoarea cărții și coordonatorul editurii Vremea.

Silvia Colfescu declară:

Această carte este dedicată celor care au stat peste 50 de zile în Piață, celor care au cântat „Imnul Golanilor” și au cerut să fie împlinite idealurile pentru care s‑a murit în decembrie 1989, celor care au suferit în 13‑15 iunie 1990, celor care au murit atunci. Ca să nu uităm acele zile de o speranță fără egal, sfârșite cu un moment de disperare nesfârșită.

Imaginile alb-negru surprind oamenii din Piața Universității 1990 în ipostaze variate, la orele după-amiezii și ale serii, în clipe pașnice și în clipe înecate de fum, surprind mulțimea, dar și portrete emoționante ale participanților – de la copii până la oameni în vârstă și chiar animale de companie. Sunt imagini care mărturisesc nevoia de libertate a acestui popor și înțelegerea perfectă a momentelor istorice de răspântie.

Silvia Colfescu adaugă:

Dacă în primele momente, în 22 aprilie, nu se afla în piață decât o mână de oameni, vestea s‑a răspân­dit ca fulgerul și, încă de a doua zi, au început să se adune în fiecare seară în medie 50 000 de oameni, deseori mult mai mulți. Ca răspuns la insulta proferată la adresa celor din piață de președintele Ion Iliescu, care i‑a numit „golani”, manifestanții și‑au făcut din injurie un titlu de glorie. Pia­ța Universității a căpătat numele de Golania, manifestanții și‑au prins în piept etichete prin care‑și clamau calitatea de „golan”, a apărut imnul golanilor, compus de Cristi Pațurcă, și țâșnind în fiecare seară din mii de piepturi, mica țară a li­bertății s‑a împodobit cu desenele și cu sloganurile ei, scrise pe cartoane, pe pânză sau, mai simplu, pe zidurile Universi­tății.

Albumul foto „Et in Golania ego” are 190 de pagini, în format 235×165 mm.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook