15 noiembrie 2012

Dona Juana y Amigos

Dona Juana y AmigosEditura Herg Benet şi Club Panic! (ex-Control) anunţă evenimentul „Dona Juana y Amigos”, lansarea-happening a romanului erotic „Dona Juana” de Lorena Lupu, prefaţat neconvenţional de către regizorul de film Cristian Mungiu. Evenimentul are loc pe 20 noiembrie 2012, dela 17:30, la Club Panic! (str. Academiei, nr. 19).

„Cine spune că lansarea unei cărţi trebuie să fie un eveniment nedigerabil, cu boşorogi care ţin cuvântări interminabile, fără cap şi coadă, spre disperarea crescândă a participanţilor?” s-a întrebat retoric Lorena Lupu. De aceea, evenimentul de lansare va fi un happening multiart care-i va include pe cei mai buni amigos ai Donei Juana: actorii Marius Manole şi Nicoleta Lefter, trupele Poetrip şi Jazzappella şi criticul literar Dan-Silviu Boerescu, pe lângă alţi invitaţi surpriză.

Autoarea îi provoacă pe cititorii non-conformişti la lectura unui roman incitant, care-şi propune să exploreze mitul seducătorului universal, în coordonatele „acum şi aici”, şi totodată, nebănuitele suişuri şi coborâşuri ale erotismului feminin asumat fără false pudori.

„Vânez plăcerea pe toate căile posibile. Uneori o pândesc îndelung, de prin tufişuri, până când îmi devine accesibilă. Alteori sar pe neaşteptate asupra ei şi o înghit pe nemestecate, ca un şarpe boa. Alteori simulez lipsa totală de interes, încercând să determin prada să se ofere singură pe tavă – şi, spre surprinderea mea, este una dintre cele mai eficiente modalităţi de vânătoare. Mai sunt şi momente în care o consum civilizat, cu tacâmuri şi şerveţele, ca la un restaurant de cinci stele. Şi uneori o cumpăr la colţ, ca pe un ştrudel”, mărturiseşte personajul, în capitolul introductiv al cărţii.

Dona Juana de azi face travesti într-un club gay. E deopotrivă bărbat şi femeie. Atrage deopotrivă bărbaţi şi femei. Îi învăluie într-un joc al seducţiei care adeseori creează obsesii şi nu arareori se întoarce împotriva ei însăşi, ca un bumerang. E „vedeta de carton a unui cuibuşor de catifea?” Şi, de aici întrebarea: În ce măsură poţi rămâne un Don Juan / o Dona Juana când cuibuşorul tău de catifea dispare?

Regizorul de film Cristian Mungiu a răspuns provocării de a scrie prefaţa acestui roman neliniştitor din multe puncte de vedere. „Ştii, până la urmă cred că cel mai viu lucru la un roman erotic – mai mult decât erecţiile generate şi fiorul literar stârnit – sunt tocmai imaginile astea intime din memoria personală pe care rândurile aşternute de tine pe hârtie le mai învie odată, făcându-te să-ţi aminteşti că n-ai murit încă,” afirmă el în memorabilul său text introductiv.

„Acest roman mi se pare nu doar o poveste despre iubire în toate formele ei de manifestare, ci şi un eseu implicit, subversiv, despre ceea ce nu este iubirea, despre toate non-actualizările ei. Iar a nu actualiza iubirea mi se pare, a rebours, un soi de „viol” metafizic, stupid în sine dar nutritiv pentru poveste…”, subliniază Dan-Silviu Boerescu în postfaţa volumului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 4 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook