19 decembrie 2013

Domnişoara populară

„Domnișoara populară” („Populaire”), comedia franţuzească în regia lui Régis Roinsard, are premiera în Românnia vineri, 20 decembrie 2013. Plasat în anii ‘50, filmul spune povestea unei fete din provincie care, odată ajunsă la oraş, obţine primul ei job unde se dovedeşte a fi o secretară lamentabilă. Cu toate astea, în scurt timp, ea devine cea mai rapidă dactilografă din oraş. Ba chiar din ţară şi apoi din lume!În prima săptămână, filmul ruleaază în Bucureşti la Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Muzeul Ţăranului Român, Cinemateca Union, Cityplex din Braşov şi Constanţa, Victoria şi Florin Piersic din Cluj, Arta 3D din Târgu Mureş.

Anul 1958. Rose Pamphy are 21 de ani şi trăieşte la ţară, împreună cu tatăl său, la a cărui băcănie este vânzătoare. Rose are deja o relaţie oficială cu fiul mecanicului local, iar cursul vieţii ei pare unul bine stabilit. Dar asta nu prea se potriveşte cu planurile ei. Într-o bună zi îşi face bagajele şi, în ciuda opoziţiei tatălui său, pleacă la oraş (Lisieux, Normandia) unde dă o probă pentru postul de secretară a unui avocat de succes. Interviul e un dezastru, însă este angajată datorită vitezei extraordinare cu care bate la maşină.

Surprinzător, talentul tinerei secretare stârneşte spiritul competitiv al şefului ei, el însuşi fost sportiv de performanţă. Acesta o convinge să participe la câteva concursuri de dactilografiere viteză, el erijîndu-se în antrenorul ei personal. Doar că dragostea pentru sport nu se potriveşte tot timpul cu dragostea însăşi…

În film e posibil să o recunoaşteţi pe actriţa belgiană Déborah François în rolul secretarei şi pe actorul francez Romain Duris în rolul şefului ei.

„Populaire” este primul lungmetraj al regizorului Régis Roinsard. Acesta spune că dintotdeauna şi-a dorit să spună poveşti prin intermediul imaginilor: “În şcoală obişnuiam să fotografiez copii consideraţi ciudaţi. Să fiu foarte sincer, cred că şi eu eram unul dintre ei, asta pentru că petreceam tot timpul înregistrând filme de la televizor pentru ca apoi să le pot diseca.”

Régis Roinsard a studiat cinematografia, apoi a ocupat diferite funcții în echipa de filmare: tehnician de lumini, inginer de sunet, a lucrat pentru departamentul de decoruri etc. “Intenţionam să mă confrunt personal cu chestiunile tehnice reale din realizarea unui film,” explică regizorul. A filmat primul scurtmetraj, apoi următoarele trei. A mai făcut reclame, spoturi promoţionale şi documentare legate de muzică pentru solişti precum Jean-Louis Murat, Jane Birkin şi Luke. “Însă intenţia mea adevărată a fost dintotdeauna să fac un lungmetraj. Dacă a durat atât de mult până să-l şi fac a fost din cauză că am tot aşteptat să apară povestea potrivită,” spune regizorul francez.

Prin 2004, Régis Roinsard a dat peste un documentar despre istoria scrisului la maşină, care includea o secvenţă scurtă cu competiţii de dactilografiat viteză. “Acele treizeci de secunde au fost atât de fascinante pentru mine încât am văzut imediat potenţialul unui film. Am schiţat încă de atunci liniile principale. Această lume a scrisului la maşină mi s-a părut atât de excentrică! E incredibil cum a putut deveni un sport. Am fost de asemenea captivat de legătura dintre om şi maşină…”, îşi aminteşte Roinsard.

Personajul principal a fost denumit după bunica regizorului. “La început am avut doar personajul feminin, campioana la dactilografie viteză, personajul masculin nu exista. Dar pe ea mi-am imaginat-o ca provenind dintr-un sat micuţ şi i-am dat numele uneia dintre bunicile mele. Şi eu, ca şi Rose, vin dintr-un mic orăşel din Normandia. Pentru mine, Parisul reprezenta marea metropolă, total în afara posibilităţilor mele.”

Pentru Déborah François, actriţa din rolul principal, tema competiţiei de dactilografiat viteză este complet nouă. “Prima dată am crezut că este invenţia lui Regis,” recunoaşte ea. “Apoi, când mi-a spus că aceste competiţii chiar au existat, m-a acoperit cu tot felul de materiale documentare! De asemenea, mi-a dat manuale pentru învăţat dactilo şi tehnici de schimbat rapid hârtia din maşina de scris. Am văzut la un moment dat un filmuleţ despre o secretară din Armata marină a SUA arătând cum se schimbă hârtia în trei mişcări. Era extraordinar de rapid! Am petrecut cam două, trei ore pe zi, timp de trei luni, în timpul pregătirii pentru filmări şi chiar în timpul filmărilor.”

Rose este un personaj inspirat de Audrey Hepburn. “Am văzut şi documentare despre cum era tineretul din anii ‘50. Am urmărit o serie de filme cu Audrey Hepburn, cum ar fi Sabrina, Love in the Afternoon, Funny Face şi My Fair Lady, de unde ne-am şi inspirat pentru personajul Rose.”

„Populaire” a fost nominalizat la Premiile César 2013 în cadrul a cinci secţiuni: Cel mai bun film de debut – Régis Roinsard (regizor) şi Alain Attal (producător), Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună coloană sonoră originală, Cele mai bune costume.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook