8 martie 2011

De pe stradă direct pe… covorul roşu

Şi-au petrecut adolescenţa hoinărind pe străzile din New York. Astăzi, un grup de adolescenţi care până nu demult nu aveau niciun acoperiş deasupra capului, sunt foarte aproape de a câştiga premiul Emmy pentru un documentar curajos care are ca subiect propria lor viaţă.

„Invisible: the Diaries of New York’s Homeless Youth” a fost creat şi inspirit din viaţa tinerilor membri ai fundaţiei Reciprocity, care sprijină adolescenţii ce trăiesc pe străzi. Documentarul de o jumătate de oră prezintă existenţa tulburătoare a acestor tineri şi provocările majore de natură economică şi culturală la care sunt supuşi zilnic în încercarea de a găsi o casă.

În fiecare an, aproximativ 2,8 milioane de adolescenţi locuiesc pe stradă. Unul din fondatorii fundaţiei Reciprocity, Adam Bucko consideră că această nominalizare este o victorie mare pentru adolescenţii care îşi duc existenţa pe stradă. El a adăugat că fundaţia pe care o reprezintă încearcă de şapte ani să convingă guvernul şi opinia publică de faptul că aceşti tineri dau dovadă de talent şi creativitate şi că au potenţial.

Tinerii care nu demult îşi duceau existenţa pe străzi s-au ocupat de tot ce a însemnat realizarea documentarului: de la filmarea acestuia până la editare. Jurnalistul Chris Glorioso, el însuşi laureat al premiului Emmy pentru jurnalism, le-a fost mentor şi s-a ocupat de producţie.
Glorioso a declarat că tineri la fel de determinaţi şi curajoşi îţi este dat mai rar să vezi. El a completat că aceşti tineri, care şi-au petrecut primii ani din viaţă prin străini sau hoinărind pe străzi, au contribuit la realizarea unui documentar care te inspiră şi te impresionează în acelaşi timp. Munca lor nu este simplă nici pentru un realizator de documentare cu experienţă, a finalizat Glorioso.

Şapte din membrii fundaţiei Reciprocity au colaborat pentru a realiza acest documentar: Lyssette Horne, Selassie Samuel, Eleet Lucheonnie, Aaron McBride, Dorian Paat, Bobby Beavers şi Jennifer Carter. Ei au scris împreună scenariul, s-au ocupat de filmări şi de producţie.

Prezentând perspectiva subiectivă a unui singure persoane în mare parte, documentarul cercetează şi demontează miturile privitoare la cauzele pentru care tinerii îşi duc existenţa pe străzi: faptul că sunt orfani, că încearcă să scape de abuzul fizic şi psihic la care au fost supuşi sau că încearca pur şi simplu să fugă de probleme economice covârşitoare.Tinerii au vorbit deschis despre circumstanţele care i-au determinat să ajungă să locuiască pe stradă, dar şi despre maniera unică prin care fundaţia Reciprocity încearcă să îi determine să lase în spate trecutul şi să ajungă oameni de succes.

Lyssette Horne, co-producătoare a documnetarului, a petrecut doi ani din viaţă pe străzi, iar acum îşi începe cariera în televiziune. Ea a declarat că atunci când a început să lucreze alături de Chris Glorioso şi de fundaţia Reciprocity a realizat că visul ei este să lucreze în televiziune ocupându-se de realizarea documentarelor. Ea a simţit că documentarul la producţia căruia a colaborat poate face diferenţa prin poveştile şi experienţele prezentate.

Fundaţia Reciprocity a fost întemeiată de Adam Bucko şi Taz Tagore cu scopul de a implementa soluţii utile pentru cei care nu au un acoperiş deasupra capului. Aceasta organizaţie non-profit a câştigat de-a lungul timpului numeroase premii pentru maniera inovativă prin care încearcă să îi ajute pe cei nevoiaşi. Folosindu-se de metode interdisciplinare – yoga, meditaţie, cursuri despre media, consiliere profesională şi de grup – fundaţia a ajutat sute de tineri nevoiaşi să îşi descopere adevăratul potenţial.

Articol scris de Andreea Tănase (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook