20 aprilie 2017

Dacia după Ptolemeu

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la fiecare final de lună muzica dezvăluie povestea unei hărți din vremuri îndepărtate. Un nou eveniment al Stagiunii „Cartografii sonore” are loc marți, 25 aprilie 2017, de la ora 18:00, în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39. Harta în jurul căreia se conturează evenimentul este „Europa Tabula IX” realizată de Gerardus Mercator în secolul al XVI-lea. Mai multe despre apariția acestei hărți spune istoricul Silviu Anghel în deschiderea evenimentului.



Ediția de față a fost tipărită în 1578 probabil la Amsterdam. Ea prezintă a noua hartă a Europei așa cum a fost concepută de Ptolemeu în secolul al II-lea d.Hr., și anume Panonia, Tracia și Dacia, litoralul Mării Negre și strâmtorile Bosfor și Dardanele. Harta aleasă devine, ca și până acum, harta lunii următoare la MNHCV și beneficiază de o expunere aparte.

Concertul, inspirat și de această dată de istoria hărții, cuprinde recitaluri de harpă, instrument preferat de antichitate, și poartă auditoriul pe meleagurile muzicii vechi și, în final, romantice, prin dansuri românești. Interpretează elevi ai Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”: Andrei Olaru – harpă și Valentin Dimitrie Simion – violoncel, coordonați de Raluca Stratulat, profesorul lor, dar și una dintre cele mai cunoscute violoniste ale noului val de muzici contemporane. Programul cuprinde lucrări de F.M. Veracini, D. Scarlatti, B. Marcello, C. Debussy, B. Bartók.

Pentru completarea experienței, la final de eveniment are loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Dacia și terasele Dunării.

Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa: comunicare@muzeulhartilor.ro.

„Europa Tabula IX”
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook