Cartografii sonore
Stagiunea „Cartografii sonore” debutează marți, 28 februarie 2017, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din Strada Londra nr. 39. „Cursul Dunării de la izvoare până la vărsare”, de la 1693, este prima hartă aleasă în itinierariul propus oaspeților Muzeului. Prezentarea din perspectivă istorică este realizată marți de către domnul Silviu Anghel, istoric, doctor în studii clasice la Universitatea Columbia din New York. La eveniment iau cuvântul şi doamna director a MNHCV, Cristina Toma, și domnul Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR. Artiștii invitați să concerteze sunt Erika Kecskés Ávéd – vioară, Csilla Kecskés Ávéd – violoncel și Éva Ávéd – pian.
Harta a fost realizată la Paris de către întemeietorul cartografiei franceze, Nicolas Sanson D’Abbeville. În jurul hărții se va contura evenimentul de deschidere al Stagiunii, iar aceasta va rămâne expusă în mod special cu titlul de „Harta lunii martie”. Organizatorii propun tuturor celor interesați o nouă perspectivă asupra vizitei la muzeu și o nouă experiență în apropierea hărților vechi, unde fiecare hartă așteaptă să își destăinuie povestea din vremuri îndepărtate.
Programul serii constă din Johannes Brahms: „6 lieduri pentru violoncel şi pian”, Edvard Grieg: „Sonata în do minor nr. 3” pentru vioară şi pian, Paganini – Silva: „Variaţiuni pe o singură coardă” pe teme din opera „Moise” de Rossini pentru violoncel şi pian şi Paul Constantinescu: „Cântec vechi”.
În fiecare lună, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, muzica dezvăluie una dintre cele mai valoroase hărți aflate în patrimoniul muzeului. O poveste nouă se conturează, despre o hartă veche, ce prinde viață prin intermediul acordurilor de muzică clasică și jazz. Cu ajutorul unui specialist, o conexiune istorică se realizează între harta propusă și repertoriul fiecărui concert. Alături de oaspeți de seamă, sunt invitați, în compania hărților, tineri muzicieni excepționali din România, distinși cu premii la concursurile internaționale de profil.
Prețul biletului de intrare este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare în prealabil, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro.
Pentru completarea experienței, organizatorii propun la final de eveniment o degustare de vinuri dintr-o regiune descrisă de hartă, iar cu acest prilej sunt prezentate vinurile Sarica – Niculițel din podgoriile aflate la câțiva kilometri de Dunăre, în regiunea Măcin.