Cetăţile Carpaţilor Medievali – harta unui nou concert la MNHCV
După un itinerariu sonor început în februarie pe Cursul Dunării de la izvoare până la vărsare la 1693, către Valahia, Moldova și Basarabia la 1769, până la Tracia după Ptolemeu la 1578, Stagiunea „Cartografii sonore” prezintă o nouă hartă istorică ce își revelează povestea prin intermediul muzicii clasice. În seara zilei de marți, 30 mai 2017, de la ora 18:00, în saloanele Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (din Strada Londra nr. 39), harta în jurul căreia se conturează concertul reprezintă Munții Carpați și teritoriul Sarmației în anul 1545, principalele cetăți și forme de relief, după coordonatele Antichității, trasate de savantul grec Claudius Ptolemeu. Contextul cultural și istoric al apariției hărții este expus și de această dată prin discursul de specialitate susținut de istoricul Silviu Anghel.
Numele complet al hărții este „Ptolemaeus, Geographia. Tabula Europae. VIII. Sarmatia”. Realizată la Basel în anul 1545 de către Sebastian Münster, harta prezintă Estul Europei, numit în Antichitate „Sarmatia”, așa cum a fost descris de geograful Ptolemaeus în secolul II d.Hr.
Silviu Anghel spune:
Marginile hărții sunt date de Munții Carpați la Sud, Râul Vistula la Vest, Marea Baltică la Nord și de Râul Tanais (Don) la Est. Râul Tanais, care în Antichitate trasa granița, puțin cunoscută, între Europa și Asia, se varsă în Lacul Maeotis (Marea de Azov).
Münster a folosit ca sistem de reprezentare a textului lui Ptolaemaeus proiecția lui Nicolaus Germanus, cartograf benedictin din Florența la sfârșitul secolului al XIVlea. Proiecția, numită proiecția Donis (de la (Dominus > Donus >) Donis Nicolaus Olahus) sau proiecția conică, presupunea calcularea bazelor de Nord și de Sud a fiecărei hărți, ajungând astfel la o formă trapezoidală sau, în spațiu, conică. În cazul hărții a 8-a a Europei, baza Sudică era dată de Munții Carpați, pe care Ptolemaeus îi așează în Nordul Daciei.
Aceasta a fost cea mai populară metodă de reprezentare a Geografiei lui Ptolemaeus timp de 200 de ani, până în secolul al XVI-lea.
La eveniment concertează Duo Cello Jaya – Ella Bokor și Mircea Marian la violoncel avându-l invitat special pe Iulian Ochescu la pian, cu un program inspirat de teritoriile descrise de hartă. Programul cuprinde lucrări de David Popper, George Enescu, Reinhold Glière și Dmitri Shostakovich.
Evenimentul marchează totodată închiderea Stagiunii „Cartografii sonore” până la reluarea sa în toamnă. Până atunci, hărțile prezentate pot fi redescoperite cu fiecare vizită nouă la MNHCV.
Accesul la eveniment se face prin rezervare în prealabil, în limita locurilor disponibile, la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro și prin plata biletului de intrare la muzeu în valoare de 8 lei.