23 octombrie 2019

Corneliu Baba. Confesiuni și Jurnale (1965–1977)

Muzeul Național de Artă al României – Galeria Națională (parter) – invită publicul în perioada 25 octombrie 2019 – 29 martie 2020 la o expoziție–confesiune intitulată „Corneliu Baba. Confesiuni și Jurnale (1965–1977)”, avându-l ca protagonist pe Corneliu Baba. Parcurgând însemnările din jurnalul său, îl regăsim pe artist din ce în ce mai retras în liniștea atelierului din strada Pangratti, în fața șevaletului sau a caietului de atelier, frământat de îndoieli și bântuit câteodată de sentimentul neîmplinirii a ceea ce și-a dorit mereu să facă – pictură, și numai pictură. Expoziția este curatoriată de Maria Muscalu Albani.



Expresia trăirilor din această perioadă se regăsește în operele sale cu teme noi, printre care „Omul cu lingura”, „Arlechini”, „Peisaje din Toledo”, „Concetățeni”, numeroase portrete de anonimi însumate într-o adevărată arheologie a chipului uman. Tot în această perioadă apar și cele două teme care îl obsedează până spre sfârșitul vieții: Spaimele și Regii nebuni.

Corneliu Baba mărturisește în „Confesiuni și Jurnale (1965–1977)”:

Când mă urc pe lădița mare și încep să lucrez la personajele compozițiilor mele, mă transform. Nu mă gândesc decât la lucruri care depășesc aceste mărunte griji de-a plăcea. Pictura mea nu trebuie să placă, ci să emoționeze pe valori mari plastice și umane.

Expoziția include atât lucrări provenind din patrimoniul MNAR și din colecția artistului, cât și documente personale din perioada 1965–1977. Demersul curatorial se sprijină pe însemnările și reflecțiile artistului din acest interval cronologic și fac obiectul celui de al doilea volum din seria Corneliu Baba.

Volumul II „Confesiuni si Jurnale (1965–1977)” urmează să fie lansat la o dată ce este anunțată ulterior.

Ilustrând însemnările și reflecțiile cuprinse în jurnalul personal și în caietele de atelier, expoziția contribuie la înțelegerea creației lui Corneliu Baba, a frământărilor sale personale, căutărilor artistice și delicatelor sale stări sufletești.

Programul de vizitare este de miercuri până duminică în intervalul 10:00-18:00. Ora limită de acces este 17:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook