30 august 2021

Lucrarea „George Enescu” de Corneliu Baba, expusă acum în Galeria Națională

Începând cu data de 1 septembrie 2021 în Galeria Națională de Artă Românească Modernă este expusă lucrarea intitulată „George Enescu” avându-l autor pe Corneliu Baba, alături de altă lucrare cu trimitere la universul enescian „Natură statică cu vioară”. Cele două tablouri sunt prezentate pe durata Festivalului Internațional George Enescu cu care Muzeul Național de Artă al României este partener, o parte dintre concerte desfășurându-se în sala Auditorium a muzeului.Lucrarea care îl înfățișează pe Enescu a fost realizată de Corneliu Baba în anul 1955, autorul revenind cu repictări ale acesteia până în anul 1991. La dorința sa expresă, tabloul, expus acum, a înlocuit o altă lucrare cu același subiect din anul 1955, de care pictorul era nemulțumit și pe care a distrus-o.

Într-unul dintre caietele sale Corneliu Baba a transcris câteva rânduri despre Enescu din cartea lui Bernad Gavoty, „Les souvenirs de Georges Enesco”:

Cum compun: lucrez încet și în taină, mergând până la a le ascunde apropiaților schițe pe care de altfel nu au nici o intenție să le fure. Sunt bântuit de scrupule, dar deznădejdea îmi este străină: sunt prea umil ca să-mi ofer luxul disperării. […] În fine, nu sunt niciodată mulțumit, niciodată. Dacă aș fi, într-o zi aș înceta să mai compun, chiar în același moment, ca să eternizez o clipă minunată…

Corneliu Baba l-a reprezentat pe Enescu în postura sa caracteristică, ușor aplecat, cu vioara sub braț, cum apărea la finalul concertelor sale, în ținuta specifică de spectacol. Este una dintre imaginile iconice ale marelui compozitor și interpret, care îl înfățișează pe un fundal incert, o masă de culoare care nu-l situează într-un spațiu anume ci, cumva, în eternitate.

MNAR este partener al Festivalului Internațional George Enescu 2021 și găzduiește seria de concerte de la Sala Auditorium, în zilele de duminică, 5, 12, 19 și 26 septembrie 2021, de la ora 10:30. Accesul în sală se face din str. Știrbei Vodă 1-3, iar detaliile concertelor pot fi urmărite online.

Sâmbătă, 4 septembrie 2021 publicul este invitat în curtea Muzeului Colecțiilor de Artă alături de scriitorul Stelian Tănase.

În continuarea programului „Înâlniri la muzeu” și în luna septembrie publicul este provocat la o nouă discuție cu scriitorul și publicistul Stelian Tănase, într-un dialog cu Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Subiectul întâlnirii vizează seducătoarea lume a cărților, sursă de cunoaștere, inspirație și plăcere, mai ales că în curtea muzeului amintit se derulează alt proiect dedicat lecturii în aer liber „Prin paginile unor expoziții”.

Prin urmare cei interesați sunt așteptați să afle de la unul dintre cei mai citiți scriitori în ultimii ani care sunt mizele scrisului azi și cum a devenit lumea artelor plastice subiect pentru unul dintre romanele sale.

Însoțit de cărțile sale Stelian Tănase acordă autografe celor prezenți.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook