Confesiunile unui cafegiu
Cartea anului, marea surpriză a lui 2008, după cum o numea criticul literar Dan C. Mihăilescu, „Confesiunile unui cafegiu” este o mărturie pasionantă despre supravieţuire în perioada atât de restrictivă a regimului comunist. La Humanitas Multimedia a apărut o ediţie audio, o „cafea” a unor vremuri amare, îndulcită de vocea excepţională a actorului Victor Rebengiuc.
Cu un neaşteptat talent literar, Gheorghe Florescu povesteşte despre dedesubturile aşa-numitului „comerţ socialist”, comerţ aflat, în mare parte, în mâinile Securităţii. Mica istorie se intersectează cu istoria cea mare în aceste pagini scrise cu vervă, îmbibate de atmosfera României anilor ’60-’80, cu descrieri incredibil de amănunţite ale străzilor bucureştene de altădată, cu poveşti adevărate şi personaje pitoreşti (multe încă în viaţă şi bine cunoscute). „Confesiunile unui cafegiu„, care se încheie cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibilă o lume – lumea din care s-a născut realitatea de azi.
Un fragment din istoria palpitantă a meşteşugului de cafegiu:
Gheorghe Florescu (născut în 1944) a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor ’60. Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese din str. Hristo Botev nr. 10.
Avedis Carabelaian se hotărăşte şi-mi spune: „A sosit momentul, dragă Gheorghiţă, să mă retrag. Dacă-l mai vrei, te ajut să iei magazinul (…) Vezi blocurile astea? Sunt locuite de oameni importanţi, mulţi dintre ei foarte bogaţi. Tu trebuie să le iei banii, dar nu smulgându-i din mâna lor, ci determinându-i să ţi-i dea ei singuri. Întreg cartierul te aşteaptă, trebuie să fie al tău. Am toată încrederea că aşa se va întâmpla.”