16 martie 2022

Concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească

Muzeul Național de Artă a României (MNAR) și Asociația Antiqva invită publicul duminică, 20 martie 2022, ora 19:00, la un concert de muzică barocă franceză și muzică veche românească în interpretarea Ansamblului Sempre și a formației Trei parale, în Sufrageria Regală.



Ocazionat de Ziua Internațională a Francofoniei, care se sărbătorește în fiecare an în data de 20 martie, concertul propune un dialog intercultural româno-francez pe coordonate muzicale.

Călin Stegerean, directorul general al MNAR, apreciază:

Avem ocazia să remarcăm un specific anume, care ține de condițiile istorice și culturale proprii teritoriilor în care această muzică a fost creată. Tocmai acest specific ne va face să savurăm mai profund, prin contrast, particularitățile repertoriului propus.

Asamblul Sempre propune un recital instrumental despre încântata lume a „caracterelor”. Această zonă repertorială a fost construită de compozitorii Barocului muzical francez, influențați fiind de lucrarea „Les Caractères” a lui Jean de la Bruyère (1645 – 1696). Protagoniștii serii vor readuce în lumină o parte din „suita de portrete” și dansurile pline de eleganță, create, acum sute de ani, de J. B. Lully, François Francoeur, Jean-Philippe Rameau, J.B.A. Antoine Forqueray și Marin Marais. Interpretează: Mircea Ionescu (vioară barocă), István Csata (viola da gamba), Raluca Enea (clavecin).

În oglindă, formația Trei Parale propune recitalul „Bazar” – unul dintre cele mai cunoscute recitaluri ale sale, care este practic o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu a doua parte a secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea.

Muzica acestui program se regăsește pe coloana sonoră a două filme, „Aferim!” (regia: Radu Jude, 2015) și „Chira Chirilina” (regia Dan Pița, 2014) și a fost publicată pe două CD-uri foarte bine primite în lumea culturală românească.

Interpretează: Florin Iordan (cobză, fluier, cimpoi, conducerea muzicală), Daniel-Mircea Pop (voce, fluier, dairea), Mihai Balabaș (vioară), Beatrice Iordan (cobză).

Biletele se pot achiziționa online.

Concertul face parte din programul „Dincolo de cuvinte – Au-delà des mots” organizat de Muzeul Național de Artă al României și partenerii, în perioada 18 februarie – 20 martie 2022 pentru marcarea Zilei Internaționale a Francofoniei și include conferințe, dezbateri, ghidaje specifice.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook