28 decembrie 2015

Colecţia Şerbana Drăgoescu

Muzeul Colecţiilor de Artă invită publicul să descopere Colecţia Şerbana Drăgoescu, expusă la sediul din Calea Victoriei nr. 111 începând cu data de 27 decembrie 2015.

expozitie

În anul 2014, patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă s-a îmbogăţit cu 192 de piese, donate de Şerbana Drăgoescu prin testament cu puţin timp înainte de dispariţia sa. În structura colecţiei o pondere deosebită o au lucrările realizate de tatăl artistei, pictorul Radu Drăgoescu, dintre care 93 de lucrări de pictură şi grafică: „Fetiţă mâncând”, „Autoportret”, „Femei în grădină”, „Natură moartă cu irişi”, „Balcic – Cimitirul tătăresc” etc. Acestora li se alătură creaţiile Şerbanei Drăgoescu: 4 tapiserii („Compoziţie – Steag”, „Aripi” etc.), 10 cărţi-obiect ce se compun din cărţi şi tapiserii, 8 lucrări de pictură realizate în acrilic pe pânză în ultimii ani de activitate artistică şi câteva lucrări de grafică ce reprezintă proiecte de tapiserie.

Colecţia mai cuprinde opere ale unor importanţi artişti români, dar şi câteva obiecte de artă decorativă din metal şi sticlă, mobilier în stil neo-românesc sau neo-rococo, care reconstituie sugestiv atmosfera spirituală din casa familiei Drăgoescu.

În deplin acord cu preocuparea Muzeului Naţional de Artă al României de a valorifica patrimoniul artistic provenit din importante colecţii particulare, piesele cele mai reprezentative din Donaţia Şerbana Drăgoescu se vor alătura lucrărilor din cele 34 de colecţii aflate în expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă. Etalarea acestora în sălile 51 şi 52, aflate la etajul I, corp B, într-un concept original, pune în valoare creaţia plastică a două generaţii de artişti.

Expoziţia este însoţită de o broşură prefaţată de criticul de artă Mihaela Varga. De asemenea, în anul 2016, Muzeul Naţional de Artă al României va organiza un simpozion la care vor fi invitate personalităţi care au cunoscut-o pe Şerbana Drăgoescu (artişti plastici, scriitori, critici de artă, prieteni de familie).

Portret de tanara (Serbana) - Radu Dragoescu

Portret de tânără (Şerbana) – Radu Dragoescu
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook