4 august 2021

Colecția Garabet Avachian

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, invită publicul începând cu data de 4 august 2021 să viziteze expoziția permanentă a „Colecţiei Garabet Avachian” într-o nouă formulă, ce cuprinde lucrări de artă românească restaurate, dispuse cronologic, semnate de artiştii Apgar Baltazar, Nicolae Dărăscu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Petre Iogulescu-Yor, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Alexandru Padina, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Camil Ressu şi Jean Al. Steriadi, alături de care sunt prezenţi cu grupaje valoroase, pictorii apreciaţi în mod deosebit de colecţionar: Theodor Pallady (căruia i s-a dedicat o sală – colecţia având 80 de lucrări de pictură semnate de artist), Dumitru Ghiaţă, Alexandru Ciucurencu şi Lucian Grigorescu, pentru a oferi publicului o imagine cât mai bogată a operei acestora.În ceea ce priveşte piesele de artă populară, au fost expuse icoane pe sticlă inedite, realizate de zugravii Nicolae Oancea, Ioan Morar, Matei Popa și Ioan Costea Verman, activi în Mărginimea Sibiului, zugravii din familia Poienaru și Pavel Zamfir, activi în satul Laz, Ioan Pop din Făgăraș, zugravi din familia Grecu din Săsăuș, zugravi din familia Tămaș din Făgăraș și Matei Țâmforea din Cârțișoara.

Garabet (Garbis) Avachian (1907-1967) a fost profesor de vioară la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti şi unul dintre cei mai importanți colecţionari de artă din perioada postbelică. Colecţia, care însumează 1103 lucrări de artă plastică și decorativă, a fost donată statului în 1969, conform dorinței reputatului colecționar, de către soția sa, doamna Sabina Avachian.

Începând din 4 august 2021 Muzeul Colecțiilor de Artă se vizitează din oră în oră începând de la ora deschiderii (ora 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00) și având ca punct de pornire holul central din corpul B (central). Supraveghetorii însoțesc grupul prin muzeu indicându-le traseul și asigurând respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii Covid 19.

Nu este necesară înscrierea prealabilă pentru vizită. Grupurile pot beneficia de ghidaj doar la cerere, în urma transmiterii unei solicitări la adresa educatie@art.museum.ro cu cel puțin 2 zile înainte de vizită.

Programul de vizitare este miercuri – duminică, în intervalul 10:00-18:00, iar ultima intrare se face la 17.00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook