Cine zice, ăla este!
Începând din 8 iulie 2011, puteţi urmări în cinematografele din România filmul „Cine zice, ăla este! (Mine vaganti)”, care va rula în prima săptămână în Bucureşti (Studio, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni), iar în 15-21 iulie în Bucureşti (Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni) şi Constanţa (Cinema City), urmând ca apoi să ajungă în toată ţara, distribuit de Independenţa Film.
Pelicula prezintă o poveste despre secrete, cu un gust dulce-amar şi un praf de sare. Începe ca o comedie, are secvenţe haioase, însă aduce în prim-plan probleme de identitate şi ridică semne de întrebare referitoare la alegerile pe care le facem, presaţi de normele societăţii în care trăim şi de mica noastră lume familială. Toate personajele filmului se ascund de ochii tuturor celor care ar trebui să-i cunoască cel mai bine şi să-i accepte, să-i iubească aşa cum sunt. Familia pe care o veţi vedea pe ecran este una tipic italiană, având reprezentate toate categoriile de vârstă şi mai toate tipurile umane, de la tatăl-afemeiat până la fiul-homosexual, iar momentul în care e surprinsă este unul al dezvăluirilor, al înţelegerii profunde a greşelilor – făcute demult de către cei în vârstă sau pe cale a fi comise de către cei tineri.
Singura chestie mai complicată decât dragostea e familia
Filmul este o comedie italienească despre adevăruri care ies la suprafaţă când te aştepţi mai puţin. Se pare că singurul lucru mai complicat decât dragostea este familia. Regizat de Ferzan Ozpetek (câştigător al Globului de Aur), cu Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo şi Alessandro Preziosi, filmul a fost succes de box-office în Italia şi a avut premiera anul trecut în cadrul Festivalului de film de la Berlin. Luna aceasta pelicula a fost prezentată la Cluj, la TIFF.
Povestea
Tommaso este cel mai tânăr membru al unei familii numeroase, care produce paste făinoase în Puglia. Familia Cantone înseamnă Stefania, mama, o femeie iubitoare, prinsă în convenţiile clasei de mijloc; un tată irascibil, Vincenzo, care are speranţe mari pentru copiii săi; excentrica mătuşă Luciana; bunica rebelă, care încă tânjeşte la dragostea ei pierdută; Elena, sora lui Tommaso, o gospodină frustrată, şi Antonio, fratele lui mai mare, care lucrează la fabrica de paste făinoase.
Clanul s-a adunat la o masă în familie pentru a sărbători predarea conducerii fabricii lui Antonio. Nimeni nu bănuieşte că Tommaso s-a hotărât să profite de prezenţa tuturor pentru a-i anunţa că este homosexual. Cadrul e festiv, cu toată familia aşezată în jurul mesei, deci este momentul ca Tommaso să mărturisească, însă Antonio îl întrerupe brusc: spre surprinderea tuturor şi groaza generală a familiei, face la rândul lui o confesiune care va dinamita atmosfera liniştită ce domneşte în sânul familiei.
În culmea furiei, Vincenzo îl dă afară din casă pe Antonio, primul său născut şi succesorul lui la fabrica de paste, şi jură să nu mai aibă nimic de-a face cu el vreodată. După care Vincenzo se prăbuşeşte în faţa familiei sale rămase fără cuvinte.
Conducerea fabricii cade pe umerii lui Tommaso, care avea cu totul alte planuri, îi era dor de iubitul său şi de viaţa lor la Roma, însă cum ar putea mărturisi familiei şi partea lui de adevăr, fără să îi pună tatălui său viaţa în pericol?
Vizita-surpriză a prietenilor lui de la Roma va scoate la suprafaţă secretele familiei, unele total şocante, în această comedie caldă şi emoţionantă.
Despre regizorul Ferzan Ozpetek
Născut în 1959, la Istanbul, regizorul Ferzan Ozpetek pleacă în 1976 la Roma pentru a studia istoria filmului. S-a educat ca regizor de film şi, ulterior, a colaborat cu grupul Living Teather. A urmat o perioadă în care a fost asistent de regie, în special pentru producţii de televiziune. Filmul său de debut, “Il Bagno Turco”, a rulat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, în 1996 şi a devenit un succes internaţional. Al treilea său lungmetraj, “La Fate Ignorante”, a fost selecţionat pentru Competiţia oficială a festivalului de la Berlin, în 2001, a câştigat trei Globuri de Aur, urmate de Premiul pentru cel mai bun film la New York Gay and Lesbian Film Festival şi a fost pe primele locuri în box-office-ul italian.
Pornind de la scenariul scris de Buch Ivan Cotroneo şi Ferzan Ozpetek, „Cine zice, ăla este!” a fost produs în Italia de compania Fandango, în colaborare cu Rai Cinema şi Apulia Film Commission, în 2010.