23 ianuarie 2012

Carmen Sylva – o regină renană pe tronul României

Institutul Cultural Român din Berlin organizează joi, 26 ianuarie 2012, începând de la ora 19:00, o întâlnire dedicată reginei Elisabeta (1843-1916), cunoscută publicului sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Ediţia în germană a biografiei scrisă de Gabriel Badea-Păun, publicată la Editura Humanitas cu titlul „Carmen Sylva. Uimitoarea regină Elisabeta a României” şi tradusă de Silvia I. Zimmermann, a apărut în anul 2011 la Editura Ibidem, Stuttgart.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Româno-Germană.

Personalitate deosebit de complexă, Carmen Sylva a fost prin poezia ei sursă de inspiraţie pentru 20 de compoziţii ale lui George Enescu. Scria în germană, dar traducea şi literatură română. A cules basme româneşti, le-a rescris în variante adaptate («Basmele de la Peleş») şi a compus cântecul de luptă „De pază pe Dunăre“, cântat de trupele româneşti în 1877 în războiul împotriva turcilor. În calitate de regină şi-a folosit cu multă abilitate personalitatea de scriitor „Carmen Sylva“, pentru un renume mai bun al României în străinătate.

Gabriel Badea-Păun (născut în 1973 la Sinaia) este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor „magna cum laude” în istoria artei al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza „Antonio de La Gandara (1861-1917), un portraitiste de la Belle Epoque” (2005).

Silvia I. Zimmermann este din Sibiu, a studiat germanistică, istoria artei şi sociologie. A publicat numeroase articole despre Carmen Sylva.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook