22 ianuarie 2009

Leontina Văduva cântă în premieră mondială integrala melodiilor lui Enescu la Paris

Duminică, 25 ianuarie 2009, soprana Leontina Văduva cântă în premieră mondială integrala melodiilor lui George Enescu (prima parte) la reputata sală Cortot din Paris. Piesele vocale ale lui George Enescu, marele compozitor român al secolului XX (1881-1955), sunt interpretate în totalitate pentru prima dată în cadrul acestui proiect al Institutului Cultural Român din Paris. Unele partituri manuscrise au fost descoperite la Muzeul Național George Enescu din București, apoi descifrate și transcrise de pianista Alina Pavalache, care îi va acompania pe Leontina Văduva și pe baritonul francez Jacques L’Oiseleur des Longchamps. Partea a doua a integralei va fi prezentată în luna octombrie, în cadrul unui concert la Domul Invalizilor din Paris.

Spre exemplificare, iată un fragment dintr-un concert susţinut de Leontina Văduva la Castelnau Magnoac, în care interpretează „Eu mă duc” de George Enescu, acompaniată de Alina Pavalache:


Leontina Văduva este o divă a scenei lirice internaționale. Cariera a purtat-o prin toate templele operei, de la Covent Garden din Londra la Scala din Milano, și Metropolitan Opera din New York, sub bagheta unor maeștri precum Placido Domingo sau Zubin Mehta.

Jacques L’Oiseleur des Longchamps este un interpret în plină afirmare, pasionat și de cinema și regie de operă.

Alina Pavalache trăiește în Franța din 1990 și desfășoară o intensă activitate de solistă și acompaniatoare. Profesoară la Conservatorul Rus din Paris Serghei Rahmaninoff, a înregistrat împreună cu mezzo-soprana Viorica Cortez cele Şapte cântece de Clément Marot ale lui Enescu (France 3 / TVR).

Concertul, organizat în colaborare cu Societatea muzicală franceză Georges Enesco, este o avanpremieră a festivalului Enescu, a cărui ediție cu numărul 19 va avea loc la începutul toamnei la București.

PROGRAMUL:
3 Melodii op. 4: Le désert; Galop; Le soupir – poeme de Sully Prudhomme.
De ziua ta; Timiditate– poem de Carmen Sylva; Silence – poem de Albert Samain; Ploaia– poem de Carmen Sylva; Cireșele (Die Kirschen); Duo – poem de Carmen Sylva; Doina, cu violoncel – poem de Vasile Alecsandri; Eu mă duc, codrul rămâne.
7 Melodii pe versuri de Clément Marot: Estrene à Anne; Languir me fais; Aux damoyselles paresseuses d’escrire à leurs amys; Estrene de la Rose; Présent de couleur blanche; Changeons propos, c’est trop chanté d’amours; Du conflict en douleur.
4 Melodii după poeme de Fernand Gregh: Pluie; Le silence musicien; L’ombre est bleue; De la flûte au corps.
Si j’étais Dieu – poem de Sully Prudhomme.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

2 thoughts on "Leontina Văduva cântă în premieră mondială integrala melodiilor lui Enescu la Paris"

  1. Delia spune:

    Multumesc mult pentru info!

  2. mahok valeria spune:

    Sunt sigură că va fi un spectacol memorabil;
    vocea de aur a Leontinei Văduva pe note de aur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook