29 aprilie 2016

Luna Oedip la Londra

Între 4 mai şi 8 iunie 2016, Institutul Cultural Român de la Londra organizează, într-un foarte onorant parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, „Luna Oedip la Londra” – un amplu program menit să celebreze capodopera enesciană prin evenimente muzicale, expoziții, conferințe și proiecții speciale, având ca protagoniști mari vedete ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internațională, dar și artiști de prim rang fascinați de muzica lui George Enescu.

oedip

Programul este construit în jurul premierei absolute a operei „Oedip” în Marea Britanie – ce are loc în 23 mai la Opera Regală – și se derulează atât pe celebra scenă muzicală de la Covent Garden, cât și la Institutul Cultural Român. Evenimentele îi au ca protagoniști pe regizoarea Valentina Carrasco, mezzosoprana Sarah Connolly, compozitorul Dan Dediu, soprana Lauren Fagan, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale, dirijorul Leo Hussain, regizorul Àlex Ollé, bas-baritonul Johan Reuter, basul Sir John Tomlinson, soprana Rodica Vică şi baritonul Iuri Iurciuc. În program mai figurează numele muzicologului Cristina Andrei, directoarea Muzeului Naţional „George Enescu” din București, ale pianiștilor Diana Ionescu și Christopher Willis și al fotografului Cornel Brad.

„Luna Oedip” în capitala britanică este un program similar „Lunii Enescu la Londra”, desfășurată în primăvara anului 2015 cu ocazia premierei „Simfoniei a III-a” de George Enescu la Royal Festival Hall, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta actualului director artistic al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski.

„Luna Oedip” debutează în data de 4 mai 2016, cu evenimentul „În profunzime: Oedip”, care are loc în sala Clore Studio a Operei Regale. Regizorii Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, dirijorul Leo Hussain și compozitorul Dan Dediu discută despre complexitatea și originalitatea viziunii enesciene asupra muzicii de operă, dar și despre travaliul artistic pe care îl presupune transformarea unei compoziții tulburătoare într-un spectacol total. Basul Sir John Tomlinson, mezzosoprana Sarah Connolly, bas-baritonul Johan Reuter, titularii rolurilor principale în producția de la Covent Garden, fac referire la provocările muzicale și actoricești pe care le implică interpretarea partiturilor enesciene, oferind, spre ilustrare, câteva fragmente expresive din spectacol.

Joi, 5 mai 2016, la sediul ICR Londra are loc evenimentul „Enescu pentru voce”, care pune în evidență componenta vocală a creației enesciene, găzduit de sala de concerte camerale a Institutului, ce poartă numele marelui compozitor. Bas-baritonul Johan Reuter, starul actualei producții, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale Covent Garden, Leo Hussain, dirijorul spectacolului, și compozitorul Dan Dediu examinează contribuțiile marelui muzician la arta vocală și caracterul inovator al partiturii lui „Oedip”. Pe lângă Johan Reuter, evoluează sopranele Rodica Vică și Lauren Fagan și baritonul Iuri Iurciuc, acompaniați la pian de către Diana Ionescu și Christopher Willis.

Cu această ocazie, este vernisată expoziția de fotografie pregătită de Muzeul Naţional „George Enescu” din București, „Oedip: o istorie vizuală”, care urmărește destinul sinuos al extraordinarei opere, începând cu lunga sa gestație și debutul parizian, bine primit de public și de critică, trecând prin relativul con de umbră occidental din perioada postbelică, până la redescoperirea entuziastă din ultimii ani. O versiune a acestei expoziții este prezentată şi la Opera Regală, cu prilejul evenimentului „În profunzime: Oedip”.

De-a lungul întregului program, tot la sediul ICR Londra, este accesibilă publicului expoziția lui Cornel Brad „Interludii în cheie fotografică”, cuprinzând o serie de instantanee fascinante din activitatea câtorva dintre cei mai mari muzicieni contemporani, surprinse în culisele ediției 2013 a Festivalului Enescu de la București.

Programul culminează, în 23 mai 2016, cu premiera lui „Oedip” la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai importante scene muzicale ale lumii. Spectacolul a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creație La Fura dels Baus din Barcelona. Montarea îl are în rolul principal pe starul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuție de zile mari ce îi mai include pe John Tomlinson, Sarah Connolly și Sophie Bevan. După stagiunea londoneză, care se încheie în 8 iunie, actualul „Oedip” este prezentat, în toamnă, la Opéra National de Paris.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook