11 februarie 2016

Capul sus

„Capul sus” („La tête haute”), cu Catherine Deneuve şi regizat de Emmanuelle Bercot, intră în cinematografele româneşti pe 12 februarie 2016.Abandonat de mama lui încă de la vârsta de 6 ani, Malony (interpetat de Rod Paradot) stă mai mult prin casele de corecţie. De-a lungul timpului, în jurul său se formează un fel de familie adoptivă: Florence (interpretată de Catherine Deneuve), o judecătoare de minori în pragul pensionării, şi Yann, un asistent social, el însuşi supravieţuitorul unei copilării dificile.

Cei doi îl călăuzesc pe băiat prin viaţă, încercând constant să-l ferească de eşecuri. Ajuns la un centru de reeducare pentru adolescenţi, Malony o întâlneşte pe Tess, o tipă mai specială care îi va demonstra că există încă motive pentru a spera la o viaţă mai bună.

La tete haute

În 2015, „La tête haute” a fost proiectat în deschiderea celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Anul acesta, filmul are opt nominalizări la Premiile César 2016 (eveniment care are loc pe 26 februarie): Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cea mai bună actriţă – Catherine Deneuve, Cea mai mare speranță feminină – Diane Rouxel, Cel mai bun actor în rol secundar – Benoît Magimel, Cea mai bună actriţă în rol secundar – Sara Forestier, Cea mai mare speranță masculină – Rod Paradot, Cel mai bun scenariu original – Emmanuelle Bercot, Marcia Roman.

Emmanuelle Bercot este regizoare, scenaristă şi actriţă. Primul ei film, „Clement”, a participat în 2001 la Un Certain Regard. „Elle s’en va”, tot cu Catherine Deneuve, a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului de film de la Berlin 2013. Recent a jucat în „Polisse” (2011), în regia lui Maïwenn, film care a obţinut Premiul Juriului la Cannes 2011 şi două premii César în 2012.

“Am vrut să fac un film despre întreg sistemul care se învârte în jurul unui copil şi susţine dezvoltarea sa. Despre devotamentul acestor oameni, despre abnegaţia şi răbdarea lor, despre puterea de a nu ceda niciodată”, spune Emmanuelle Bercot. “Am un unchi care este consilier pentru astfel de tineri. Într-o vară, pe când eram copil, l-am vizitat în Bretania, în timp ce conducea o tabără pentru delincvenţi juvenili. Era pe-acolo chiar şi un băiat vinovat pentru crimă!”.

Emmanuelle recunoaşte că a fost încă de atunci fascinată de comportamentul acelor puşti mai puţin norocoşi decât ea. “M-a uimit insolenţa lor, răzvrătirea continuă împotriva oricărei forme de autoritate sau convenţie socială. În acelaşi timp am fost emoţionată de munca enormă a unchiului meu şi a celorlalţi colegi ai săi, de efortul lor de a-i educa, de a-i face să se respecte între ei, dar cel mai important, să se respecte pe ei înşişi”. Mai târziu, când Emmanuelle a ajuns la vârsta adolescenţei, a cochetat un timp cu ideea de se specializa ea însăşi în această direcţie, şi de a deveni judecător pentru minori. Ulterior, toate acestea au inspirat-o pentru a realiza un film.

Pentru Catherine Deneuve, „La tête haute” reprezintă a doua colaborare cu regizoarea Emmanuelle Bercot. “Elle s’en va a fost o experienţă fantastică. Pe lângă filmele sale, eu sunt pasionată de ea ca personalitate. Am tot respectul şi admiraţia pentru ea, pentru felul în care relaţionează cu ceilalţi, pentru relaţia cu fiul ei. Îmi place felul în care abordează viaţa, nu numai filmele.”

Rod Paradot, cel care îl interpretează pe Malony, adolescentul cu probleme din film, este un debutant. “Urmam cursurile unei şcoli profesionale de tâmplărie din Stains,” îşi aminteşte Rod Paradot. “Ieşisem în pauză, la o ţigară în faţa uşii, când a apărut o tipă. Mi-a zis că le-ar trebui un tânăr cam ca mine pentru un film. Am intrat într-o sală de clasă, am dat o probă şi se pare că a mers.” Actualmente, viitorul tâmplar este actor, nominalizat la Premiile César pentru Cea mai mare speranță masculină.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook