12 aprilie 2010

Bob Dylan interzis în China

Ministerul Culturii din Beijing i-a interzis lui Bob Dylan orice reprezentaţie în această ţară, artistul fiind nevoit să renunţe la toate concertele programate luna aceasta pe teritoriul Chinei. Bob Dylan va continua însă turneul „Never Ending Tour” cu numeroase alte spectacole în jurul lumii, urmând a sosi vara aceasta pentru prima dată şi în România. Organizat de Emagic, concertul Bob Dylan de la Bucureşti va avea loc pe stadionul Iolanda Balaş Soter şi se va desfăşura în cadrul unui nou concept de festival, Emagic Classics.

Deşi au fost anunţate oficial încă din luna ianuarie 2010, concertele pe care Bob Dylan urma să le susţină în China au fost interzise de Ministerul de Cultură din Beijing, pe fondul istoriei culturale controversate a artistului, cunoscut pentru ideile sale de libertate şi independenţă, care contravin filosofiei comuniste adoptate de regimul politic din China.

Figură socială emblematică, Bob Dylan este recunoscut în lumea întreagă pentru mesajele revoluţionare exprimate în versurile muzicii sale, ca cele din binecunoscutele piese-manifest „The Times They Are A-Changin” sau „Blowin’ în the Wind”, deseori interpretate de artist în cadrul demonstraţiilor pentru pace.

Cazul de cenzurare artistică nu este însă primul de acest gen, oficialii chinezi devenind foarte restrictivi în ceea ce priveşte concertele artiştilor străini în această ţară, începând cu show-ul artistei Bjork din anul 2008. În acea perioadă solista a provocat o întreagă controversă în rândul autorităţilor prin mesajele militante de eliberare a Tibetului, interpretând hitul „Declare Independence” în timpul unui concert din Shanghai.

Bob Dylan se alătură astfel unei liste „negre” de artişti cărora li s-a refuzat posibilitatea de a concerta în China, printre aceştia numărându-se membrii trupei Oasis, dar şi Celine Dion, căreia i-a fost restricţionată prezenţa în timpul unui show din China în anul 2008, din aceleaşi considerente ideologice.

Seria de spectacole incluse în turneul „Never Ending Tour” va continua însă în ţări precum Grecia, Turcia, Slovacia, Macedonia, Franţa sau Spania, Bob Dylan urmând a ajunge pentru prima dată şi în România, pe data de 2 iunie 2010.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook