Bilanțul școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția 2020
La final de august și început de septembrie 2020, Asociația MAIE a derulat cea de-a patra ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, un proiect de educație pentru patrimoniu care le propune studenților să participe activ la dezvoltarea satelor din această regiune a României prin recuperarea, protejarea și valorificarea culturii locale și a patrimoniului rural.
În 2020, Asociația MAIE continuă intervențiile de revitalizare și valorificare a patrimoniului din Geoparcul Platoul Mehedinți, urmărind să aducă în atenția publicului larg valoarea identitară a arhitecturii vernaculare din satele Geoparcului și să o valorifice prin crearea, cu sprijinul locuitorilor, a unui ecomuzeu.
Spre deosebire de muzeele clasice, ecomuzeul propune un cadru de colaborare între localnici, autorități locale, experți în diferite domenii relevante și tineri, cu scopul de a contribui la păstrarea specificului local și la dezvoltarea comunității locale. Ecomuzeul poate fi vizitat de turiști dornici să descopere trecutul satelor mehedințene, istoriile locale, modul de viață al locuitorilor și arhitectura vernaculară, iar la baza lui stă protejarea și valorificarea patrimoniului rural, natural și cultural deopotrivă.
Ediția a IV-a a școlii de vară a continuat cartografierea condițiilor istorice, administrative și socio-culturale în care s-au dezvoltat așezările rurale din Geoparcul Platoul Mehedinți, prin modulele de antropologie și arhitectură, îmbinând documentarea cu activitățile de restaurare și producție de obiecte de design inspirate din patrimoniul rural.
Bianca-Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE, declară:
La fiecare nouă ediție a școlii de vară, cu ajutorul studenților și al experților care se implică în proiectele Asociației MAIE din Geoparc, reușim să ne extindem, puțin câte puțin, atât ca arie geografică, cât și în ceea ce privește modalitățile de valorificare a zonei. Ne dorim ca Ogoiul, casa pe care o restaurăm în Balta, să devină un exemplu de bune practici pentru comunitatea locală, un spațiu de echilibru între păstrarea tradițiilor locale și dezvoltarea armonioasă. Sperăm că într-un viitor apropiat, vizitatorii vor avea prilejul să experimenteze traiul și dinamica vieții de zi cu zi într-un sat din Mehedinți. Scopul final este dezvoltarea durabilă a zonei și bunăstarea comunității prin valorificarea peisajului cultural local.
Școala de vară a debutat cu un modul de cercetare de teren, coordonat de antropologii Oana Perju și Andrei Mihail, în cadrul căruia participanții au urmărit să realizeze o cartografiere a gospodăriilor din satul Ponoarele, pentru a descoperi: tipologiile clădirilor, specificul de construcție, amplasarea grădinilor, resursele din gospodării, practicile de zi cu zi din gospodărie, dar și dinamica locuirii în
Geoparcul Platoul Mehedinți, un parc natural cu potențial de a deveni o autentică destinație de ecoturism.
Rezultatele documentării urmează să publicate și fundamentează proiectele viitoare ale Asociației MAIE în satele Geoparcului Platoul Mehedinți.
În cea de-a doua parte a școlii de vară, studenții au ajuns în satul Balta, unde, sub îndrumarea arhitecților Alexandra Mihăilciuc și Andrei Tache, au continuat restaurarea fostei primării, începută de participanții la edițiile trecute ale școlii. Studenții s-au ocupat de renovarea bucătăriei și de crearea obiectelor de mobilier. Au lucrat la decapajul ușilor și ferestrelor de la bucătărie, prelucrarea lemnului necesar pieselor de mobilier pentru interior și la realizarea obiectelor de design.
Casa revitalizată poartă numele de „Ogoi”, arhaism încă folosit în zona Mehedinți, definit prin termeni ca: liniște, calm, hrană, grijă, educație, pace și bucurie. Imobilul joacă rolul unui „cartier general” al Asociației MAIE în proiectele viitoare, dar și un spațiu de interecțiune al membrilor comunității.
Lucrările la revitalizarea Ogoiului continuă și în edițiile următoare ale școlii de vară, iar încăperile urmează să reda, prin amenajare și design de interior inspirat din tradiția locală, povești interactive care reflectă temele cercetărilor antropologice derulate în Geoparc, de către studenți, pe parcursul școlilor de vară.
online.