8 decembrie 2020

Casa Ogoi

Asociația MAIE, alături de studenții participanți la ediția 2020 a școlii de vară Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți ne invită la o vizită virtuală a „Casei Ogoi”, imobilul fostei primării din satul Balta unde, vară de vară, grupuri de studenți din întreaga țară se alătură echipei Asociației MAIE în eforturile de a revitaliza spațiul, de a-i conferi o nouă funcționalitate, păstrându-i în același timp arhitectura și caracteristicile locale.



Fiecare generație de studenți participanți a contribuit la revitalizarea acestui imobil și a spiritului care definește cel mai bine „Casa Ogoi”, un loc bun de adunare. Spațiul poate fi vizitat virtual.

În vara anului 2020, Asociația MAIE a organizat cea de-a patra ediție a școlii de vară, care le-a oferit participanților prilejul să pună în practică, timp de două săptămâni, competențele aferente specializărilor pe care le urmează și să experimenteze munca în echipă alături de tineri de pe plan local și studenți specializați în discipline conexe.

Studenții facultăților de arhitectură și sociologie au participat la două module de educație: o săptămână dedicată cercetării de teren cu scopul de a investiga locuirea și construirea gospodăriilor din regiune și o săptămână în care s-au ocupat de restaurarea, design-ul și producția de mobilier pentru imobilul fostei primării din satul Balta, care se află în prezent sub gestiunea Asociației.

În satul Balta, sub coordonarea arhitecților Alexandra Mihăilciuc și Andrei Tache, studenții au continuat restaurarea fostei primării, o lucrare de revitalizare a unui spațiu rural cu valoare istorică, pornită de participanții la edițiile trecute ale școlii de vară.

Casa restaurată poartă numele de „Ogoi”, un termen arhaic folosit încă în Mehedinți care semnifică liniște, și își propune să devină un spațiu de întâlnire pentru comunitatea locală interesată să își valorifice creativ patrimoniul, a echipei Asociației MAIE și a studenților care își petrec verile în Geoparcul Platoul Mehedinți pe timpul școlilor de vară de arhitectură și antropologie.

Oana Constantin, studentă masterandă la sociologie, Universitatea din București, participantă la edițiile III și IV ale școlii de vară Arhitectura GPMh, declară:

Cred că numele de „Ogoi” este foarte inspirat pentru că mie îmi dă o stare de bun venit atunci când intru. Sentimentul nu stă într-un obiect sau în pereții casei, ci mai degrabă în atmosfera pe care am creat-o aici și cred că denumirea se potrivește foarte bine pentru că e într-adevăr un loc liniștit, un loc în care poți veni să te liniștești, e un spațiu ce are potențialul de a aduna oamenii laolaltă – un lucru necesar fiecărei comunități. De fiecare dată când intru în Ogoi, pot vedea rezulatele muncii de la Școala de vară. Recondiționarea casei, lucrul cu mobilierul și cu tâmplăria, la care am contribuit, mă face să simt că locul acesta este puțin și al meu, pentru că mi-am lăsat și eu amprenta asupra lui.

Studenții participanți la cea de-a patra ediție a școlii de vară, s-au implicat în renovarea bucătăriei și în crearea obiectelor de mobilier. Au lucrat la decapajul ușilor, la prelucrarea lemnului necesar pieselor de mobilier pentru interior și la realizarea obiectelor de design.

Oana Moraru, studentă la arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, participantă la cea de-a patra ediție a școlii de vară, spune:

Bucătăria la care am lucrat anul acesta a fost o provocare foarte mare, deoarece la facultate ești obișnuit ca orice încăpere să fie simetrică, finisajul să fie foarte bine făcut, să nu existe soluții de compromis, pe când în realitate nu este deloc așa. Am pornit cu diverse soluții, mi-a plăcut foarte mult lucrul în echipă, că am ales fiecare dintre noi ce se va întâmpla cu acest spațiu și că ne-am gândit în primul rând la oamenii cu care am stat de vorbă în teren. Atunci când lucram, nu ne gândeam numai la cum să tăiem piesa următoare, ci îi aveam în minte și pe toți oamenii care s-au deschis în fața noastră, unii dintre ei oferindu-ne chiar și câteva indicii despre cum ar vrea să arate un spațiu în zona aceasta. Consider că ne-am descurcat destul de bine și voi reveni anul viitor pentru că vreau să văd „casa Ogoi” finalizată.

Lucrările la revitalizarea Ogoiului continuă în edițiile următoare ale școlii de vară, iar încăperile redau, prin amenajare și design de interior, povești interactive care pornesc de la temele cercetărilor antropologice despre cultura și istoria locului derulate în timpul școlilor de vară.

După ce este complet utilat și funcțional, imobilul urmează să joace rolul unui „cartier general” al Asociației MAIE în demersul de valorificare a peisajului local din Geoparcul Platoul Mehedinți.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook