Bilanţul anului 2010
La început de an, şade bine să aruncăm o privire de ansamblu asupra anului trecut, pentru a vedea ce am realizat şi a ne da mai bine seama încotro ne îndreptăm.
Cel mai îmbucurător este faptul că numărul vizitatorilor care vin într-o lună la Citatepedia a crescut cu ceva mai mult de 50%, continuând ritmul de creştere din anii precedenţi. S-au depăşit 238.000 de vizitatori unici/lună şi recent s-au depăşit frecvent 10.000 de vizitatori unici/zi. Nu se întrevede încă vreo încetinire (comparând aceleaşi luni din an), ceea ce prefigurează un an 2011 foarte interesant pentru Citatepedia.
Citatepedia.ro a crescut cu 22.000 de citate, ceva mai puţin decât în 2009, dar trebuie să ţinem cont că baza de date a crescut atât de mult, încât se întâmplă mai des ca ceea ce ar dori cineva să adauge să existe deja pe site. Motoarele principale ale acestei creşteri au rămas şi în 2010 Simona Enache şi Gheorghe Culicovschi, cărora le mulţumesc pentru strădanie şi perseverenţă, mai ales că au depus eforturi şi pentru adunarea de informaţii biografice despre autori. Se cuvin mulţumiri şi masteranzilor de la Masteratul pentru Traducerea Textului Literar Contemporan din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, care au tradus material din limba engleză, în special replici din filme şi subtitrări, plus unele articole.
Numărul voturilor este într-o simţitoare creştere, crescând cu circa 50.000. Cum ritmul de votare este considerabil mai mare decât cel de adăugare, lucrurile evoluează bine în această direcţie. Votaţi în continuare, este important!
În 2010, Citatepedia s-a integrat social prin Facebook, Twitter şi alte sisteme, ceea ce aduce un plus de interactivitate. Nu ezitaţi să recomandaţi şi altora ceea ce vă place!
Să nu uităm de latura internaţională a proiectului. Cumulând toate limbile, Citatepedia a ajuns la 200.000 de înregistrări! În 2011 ne propunem să insistăm mai mult pe engleză şi italiană, ceea ce va conduce şi la o platformă mai bună pentru celelalte limbi.
Planuri? Sunt destule. Idei? O mulţime. Asta nu înseamnă că altele nu sunt binevenite, chiar din contră. Spuneţi ce v-ar plăcea! Din opiniile tuturor se vor desprinde direcţiile de evoluţie şi priorităţile de punere în practică. Unele noutăţi sunt deja pe drum şi vor apărea în curând!
Am luat notă de propunere şi în curând voi veni cu noutăţi.Vă doresc succese în continuare.Şi noi de aici din Polonia avem multe de transmis.Să nu uităm că:Umbrela poloneză, mai bună sau mai rea, a dat Moldovei şi Munteniei în multe situaţii un răgaz să-şi revină.Spre deosebire de alte forme de feudalism, acela polonez era mai atenuat, mai democratic. În Polonia era instaurată, de fapt, o democraţie incipientă, datorită seimului (dvs. îl numiţi „şleahtă”). Această „şleahtă” a reuşit să împiedice o expediţie riscantă a regelui Vladislav în sudul Dunării, totodată împiedicându-l să aducă trupe străine în ţară. Ei motivau asta prin riscul ocupării ţării de către trupele „aliate”. Prin contrast, feudalismul maghiar era dur, iar populaţia, în special cea românească, era persecutată. Câte răscoale sângeroase au fost în Transilvania, ne spune istoria. Iar la unele din ele au participat chiar şi unguri, nemulţumiţi şi ei. În regatul polonez, asemenea mişcări sociale nu sunt cunoscute. În plus, Polonia, cu toate conflictele, a reprezentat un factor de cultură şi civilizaţie pentru Moldova, dar şi Muntenia. Primii care au dovedit latinitatea ţărilor române au fost cronicarii polonezi (Jan Dlugosz, Bielski etc.).cred că asta spune multe.Cu respect Niculae Checea