7 noiembrie 2022

Bilanț GPMh.Edu – ateliere creative pentru ambasadorii patrimoniului din Geoparcul Platoul Mehedinți

Un grup de elevi și liceeni din Mehedinți au participat în 2022 la cinci ateliere de învățare prin creație artistică derulate de Asociația MAIE în comuna Ponoarele din Geoparcul Platoul Mehedinți, împreună cu experți în patrimoniu și artiști contemporani. Organizate la final de vară, atelierele și-au propus să le dezvolte tinerilor creativitatea, gândirea critică și să le stimuleze interesul față de patrimoniul specific locurilor din care provin, prin activități de descoperire a valorilor din zonă, utilizând observația și creația artistică.

Cele cinci ateliere, bazate pe o metodologie realizată de experți în patrimoniu și coordonate de artiști contemporani (ilustrație, scriere creativă, film documentar, fotografie și muzică) împărtășesc menirea de a documenta, prin creațiile elevilor din zonă, elemente identitare din satele Geoparcului.

Bianca Maria Bălșan, președintele Asociației MAIE, a declarat:

„Proiectul GPMh.Edu propune un set de activități creative prin care tinerii geoparcului pot descoperi moștenirea locului în care trăiesc. Este primul proiect dedicat complet comunității locale și a apărut ca o consecință a rezultatelor studiilor derulate de asociație în zonă pe parcursul ultimilor ani. Am identificat aici o mare nevoie de educație culturală prin metode alternative și un grad crescut de interes pentru acest gen de inițiative.”

Proiectul GPMh.Edu a demarat cu atelierul de ilustrație coordonat de artistul grafic Corina Drăgan. Pe parcursul atelierului de desen, copiii au învățat să stăpânească tehnici de ilustrare a peisajelor naturale din locurile în care trăiesc. Abordarea stilistică a adus în centru armonia cromatică și emoția pe care fiecare participant a resimțit-o în contextul atelierului, acestea fiind transpuse în forme libere, prin culori și tușe inedite.

Rezultatele atelierului de desen sunt prezentate în platforma programului GPMh, aici – https://www.arhitectura-gpmh.ro/geoparc/povesti-din-geoparc/povestile-ambasadorilor-gpmh/desenele-ambasadorilor-gpmh/.

Liceeni din Ponoarele au participat la atelierul de scriere creativă susținut de sociologul Oana Constantin. Lecțiile au debutat cu exerciții de cunoaștere și dezvoltare a grupului, participanții colaborând în echipă pentru realizarea unor opere scrise. Tinerii au descoperit aspectele care clarifică textul pentru cititor, îl fac mai ușor de parcurs și contribuie la conturarea unui mesaj, precum și etapele procesului de scriere efectivă. Au învățat să elaboreze un ghid de interviu și să documenteze o poveste pornind de la istoria, peisajul cultural și natural local sau de la memoriile locuitorilor satelor din Geoparc.

Eseurile semnate de participanții la atelierul de scriere creativă sunt disponibile aici – https://www.arhitectura-gpmh.ro/geoparc/povesti-din-geoparc/povestile-ambasadorilor-gpmh/eseurile-ambasadorilor-gpmh/.

Atelierul de film documentar, organizat în cadrul proiectului GPMh.Edu sub coordonarea regizorului Elena Borcea, i-a provocat pe adolescenții din comuna Ponoarele să redescopere locul în care trăiesc cu ajutorul aparatului de filmat. Au realizat observaționale fotografice și video, surprinzând peisajul natural și oamenii care locuiesc în geoparc. Temele alese i-au dus pe participanți în satul Godeanu, unde au descoperit istoria și prezentul conacelor de plai, și în două ateliere meșteșugărești din comuna Ponoarele. Aici au descoperit cum bogata tradiție a țesăturilor din zonă s-a transformat și continuă să definească identitatea acestui loc.

Filmele realizate de elevi pot fi vizionate aici – https://www.arhitectura-gpmh.ro/geoparc/povesti-din-geoparc/povestile-ambasadorilor-gpmh/filme-ambasadorii-gpmh/.

Atelierul de fotografie susținut de artistul vizual Răzvan Dima i-a provocat pe tinerii din Ponoarele să folosească imaginea fotografică drept mijloc de exprimare și comunicare. Workshopul a debutat cu sesiuni de învățare a noțiunilor de bază în fotografie, reguli de compoziție și tehnica necesară pentru a lucra cu aparatul de fotografiat. A urmat o practică pe teren, vizite în comunitate și la obiectivele naturale din comuna Ponoarele. Participanții au descoperit fotografia de peisaj și portretul, precum și modul în care relațiile sociale sunt mijlocite de aparatul de fotografiat.

Artistul Răzvan Dima a spaus:

„Dincolo de toată latura teoretică, cea mai relevantă parte a fost susținută de ieșirile pe teren, unde ne-am reapropiat de comunitate, turiști și de elementele care ne-au devenit adevărate personaje. A fost o experiență în care am regăsit prospețimea celor care fac fotografie pentru prima dată, bucuria creației și senzația că suntem o echipă, și încă una animată!”

Imaginile realizate de tineri sunt disponibile aici – http://www.arhitectura-gpmh.ro/geoparc/povesti-din-geoparc/povestile-ambasadorilor-gpmh/fotografiile-ambasadorilor-gpmh/.

Atelierul de muzică, realizat sub coordonarea lui Cristian Melak, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați percuționiști și muzicieni din România, i-a provocat pe elevii din Ponoarele și Cireșu să descopere ritmul muzical și modul în care acesta se reflectă în natură.

Spectacolul muzical de percuție realizat de copii este disponibil aici pentru vizionare – https://www.arhitectura-gpmh.ro/geoparc/povesti-din-geoparc/povestile-ambasadorilor-gpmh/concert-sustinut-de-ambasadorii-gpmh/

Rezultatele muncii creative a copiilor și tinerilor au fost prezentate publicului local la Căminul Cultural din Ponoarele pe 4 septembrie.

Evenimentul a debutat cu spectacolul muzical, în cadrul căruia tinerii toboșari au surprins audiența cu interpretarea a trei melodii la djambe.

Publicul din Ponoarele a putut urmări filmele realizate de elevii din zonă, descoperind modul în care aceștia au văzut și simțit diferite aspecte din istoria și tradițiile locului.

La eveniment au putut fi lecturate cele articolele realizate la atelierul de scriere creativă, care conturează imaginea modului în care tinerii se raportează la comunitatea din care fac parte, precum și încercarea de a găsi un echilibru între valorile transmise din generație în generație și presiunile societății moderne.

Cu prilejul lansărilor, Căminul Cultural a fost gazda a două expoziții, cea formată din lucrările realizate de elevii participanți la atelierul de fotografie și cea care a reunit lucrările realizate de copii la atelierul de desen. Expozițiile au fost intercalate, provocându-i pe spectatori să descopere modul în care copiii și tinerii percep oamenii si peisajul cultural și natural al Geoparcului Platoul Mehedinți.

Seriei de ateliere de educație prin artă dedicate tinerilor din geoparc, s-a alăturat atelierul de dezvoltare personală susținut de Iulia Lățcan, manager Archegos Mind, cu activități în aria organizării și disciplinei, a managementului timpului și de atingere a obiectivelor.

Creațiile elevilor din Geoparcul Platoul Mehedinți și povestea proiectului sunt disponibile aici – https://www.arhitectura-gpmh.ro/gpmh-edu-ateliere-creative/, iar rezumatul video al întregului demers poate fi vizionat aici: https://youtu.be/nGHSYBbNIdY.

Atelierele creative sunt realizate prin intermediul proiectului cultural „GPMh.Edu – ateliere creative pentru ambasadorii patrimoniului din Geoparcul Platoul Mehedinți”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul Consiliului Județean Mehedinți, Primăria Comunei Ponoarele, Asociația Iele-Sânziene, Asociația pentru turism Mehedințiul de sub munte.

Parteneri media: București FM, Citatepedia, Igloo magazine, Modernism Punct Ro, Munteanu, Propagarta, Revista Zeppelin, Radio România Cultural, Știri Ong

Mulțumiri din partea organizatorilor Primăriei Comunei Ponoarele pentru găzduire și pentru sprijinul acordat pe parcursul implementării proiectului. Echipa Asociației MAIE le mulțumește și partenerilor Asociația pentru Turism Mehedințiul de sub Munte și Pensiunii Maria Elena din Ponoarele pentru sprijin în realizarea atelierelor creative de educație pentru patrimoniu, precum și pentru găzduire. Toată recunoștința echipei asociației merge către tinerii din geoparc: Bianca Doman-Tihoi, Ionela Crăciunescu, Magda Martinescu, Ștefania Pârvan și Vlad Constantinescu pentru munca depusă în organizarea evenimentului de lansare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook