Audiobook „Regina Maria, Jurnal de război. 1916–1918”
Joi, 6 decembrie 2018, de la ora 19:00, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu ocazia lansării audiobook-ului „Regina Maria, Jurnal de război, 1916–1918”, lectura de Oana Pellea, Editura Humanitas îi dedică o seară reginei care a fost sprijinul unui întreg popor aflat sub ocupație și mesagerul cel mai fermecător al speranțelor lui de unire. Invitatele Oana Pellea, Tatiana Niculescu și Lidia Bodea vorbesc despre însemnările prețioase care descriu momentele de tristețe și suferință din Primul Război Mondial, rezistența încăpățânată a reginei și intensa bucurie a Marii Uniri.
„Jurnalul de război”, acum și audiobook în lectura Oanei Pellea, și volumul biografic semnat de Tatiana Niculescu la împlinirea a 140 de ani de la nașterea reginei, „Regina Maria. Ultima dorință”, sunt ghizi pentru cei prezenți la eveniment.
Dan C. Mihăilescu spune:
S-a scris mult și bine despre strălucitoarea îmbinare genetică din ființa reginei Maria. Atunci când gustul rusesc pentru fast, ceremonial și spații infinite se unește cu infailibilul fler imperial britanic, cultul victoriei și al onoarei, e limpede că rezultatul va fi unul invincibil și spectaculos. Regina Maria știe să fie stăpână, e conștientă de grațiile feminității hiperdotate, adoră echitația, suplețea ofițerească și ordinea militară la fel de convingător precum patronează grădinăritul la Cotroceni, Peleș, Bran și Balcic, pentru ca în același timp să găsească o nouă voluptate pe care o slujește cu exemplară asiduitate: voluptatea filantropiei. Mulțumită exemplelor ei, toată lumea bună se familiarizează cu voluntariatul, începe să frecventeze balurile filantropice, să trimită bani, cazarmament și provizii pentru front ori să-și transforme vilele în spitale de campanie.
Însemnările zilnice ne-o dezvăluie dăruind și dăruindu-se din zori și până-n seară celor mai diferite segmente sociale, cu aceeași jubilație a generozității. Ea dezminte încă o dată prejudecata că numai egoismul și mizantropia sunt eficiente, arătând că tocmai altruismul, voința de a face binele și a câștiga din dărnicie compun blazonul omului adevărat.
Tatiana Niculescu subliniază:
Dacă epoca noastră mai are nevoie de modele – și eu cred că are, acum mai mult ca oricând – atunci nu există, în istoria României, un model mai puternic și mai pasionant decât cel al reginei Maria.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.