4 iulie 2016

Jurnal din vremea ocupaţiei

Editura Humanitas organizează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu marţi, 5 iulie 2016, de la ora 19:00, o dezbatere despre Jurnalul lui Vasile Th. Cancicov, cea mai preţioasă şi consistenţă mărturie din Bucureştiul sub ocupaţie. Vorbesc istoricii Georgeta Filitti, Sergiu Iosipescu şi Daniel Cain, editorul celor două volume ale jurnalului. Moderatorul întâlnirii este istoricul Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naţionale ale României.

invit_5iul2016

Se împlinesc în curând o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Editura Humanitas marchează acest eveniment printr-o serie de restituiri, între care se numără şi jurnalul ţinut de Vasile Th. Canciocov şi publicat în 1921 în două volume masive sub titlul „Impresiuni şi păreri personale din timpul războiului României. Jurnal zilnic. 13 august 1916–31 decembrie 1918”.

Ediţia Humanitas a acestor volume este o primă reeditare de după ediţia princeps din 1921 şi vine ca o recuperare a unei mărturii de prima însemnătate asupra unui eveniment crucial al istoriei noastre moderne. Lucrările de faţă, al căror supratitlu, „Jurnal din vremea ocupaţiei”, aparţine editurii, sunt o selecţie substanţială şi reprezentativă din ambele volume apărute atunci. Criteriul esenţial pe baza căruia s-a făcut selecţia pentru prezenţa ediţie a fost dorinţa de a facilita lectura şi de a urmări cu precădere evoluţia stării de spirit şi a evenimentelor din teritoriul ocupat de Puterile Centrale.

Vasile Th. Cancicov consemnează: „La 13 august 1916 am intrat în război, la 31 decembrie 1918 România ia loc la masa Conferinţei de Pace. Ce s-a petrecut în acest răstimp este rodul celor ce am scris aici.”

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 021.3114001 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 5 iulie, ora 18:30.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook