29 noiembrie 2021

… au pus cătușe florilor…

Luni, 29 noiembrie 2021, ora 18:00, în Sala Majestic, publicul este invitat la o triplă aniversare. Teatrul Odeon sărbătorește în acest an 75 de ani de existență și 110 ani de la inaugurarea clădirii din Calea Victoriei, iar cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la premiera spectacolului „… au pus cătușe florilor …” de Fernando Arrabal, în traducerea lui Cristian Popescu și Irina Călin și regia lui Alexander Hausvater (29 noiembrie 1991) se lansează un volum dedicat spectacolului, scris de actorul Mugur Arvunescu. Din distribuție fac parte Dan Bădărău, Ionel Mihăilescu, Dragoș Pâslaru, Marius Stănescu, Florin Zamfirescu, Oana Ștefănescu, Simona Gălbenușă, Adriana Trandafir, Carmen Tănase, Camelia Maxim, Mirela Dumitru, Angela Ioan, Constantin Cojocaru, Mugur Arvunescu, Mircea Constantinescu, Laurențiu Lazăr.



În completarea acestei lansări, volumul scris de Maria-Magdalena Ioniță, „Teatrul Comoedia – Odeon. Un secol de istorie”, este reeditat adăugându-i activitatea artistică a ultimului deceniu, astfel că un nou exemplar, „Teatrul Comoedia – Odeon. La peste un secol de istorie” este disponibil alături de cartea semnată de Mugur Arvunescu, „… au pus cătușe florilor … spectacol revoluție”.

Actorii din distribuție, regizorul Alexander Hausvater, alături de alți realizatori și critici care au consemnat valoarea acestei producții împărtășesc impresii din culisele acestui spectacol legendar.

Mugur Arvunescu consemnează în volumul „… au pus cătușe florilor … spectacol revoluție”:

Încerc să transmit celor care ne vor urma o imagine cât mai apropiată de ceea ce s-a petrecut cu noi, cu cei din jur prin crearea acestui moment de excelență artistică, numit „… au pus cătușe florilor …”, dar și în ce condiții s-a produs el. Veneam după o revoluție sângeroasă, urmată de perioada neagră a mineriadelor, când toată lumea era pe stradă și orice gen de spectacol, orice creație artistică nu rezista în fața tumultului străzii.

Teatrul Odeon, botezat de curând de domnul Vlad Mugur, își constituise o trupă nouă. În acest context un regizor străin, Alexander Hausvater – cu cetățenie canadiană -, plecat din țară când avea nouă ani, un individ pe care nu îl mai interesa acest tărâm, care adusese suferință familiei sale, se întoarce rapid, aflând de schimbarea de regim, nu știe cu ce să înceapă și totuși intuiește revolta încă neconsumată a românilor. Găsește un text apropiat de istoria lor recentă și realizează un spectacol puternic și curajos, nemaiîntâlnit ca modalitate de expresie în peisajul creației românești. Nu cunoștea pe nimeni, nu avea legături cu nimeni și totuși, după venirea sa în țară și o lună de repetiții intense, devine una din figurile centrale în lumea regiei de teatru. Momentul revoluției politice a cerut o revoluție în creație: un alt stil, un alt limbaj, mai frust, mai direct, mai sincer! Un curaj pe care și l-au asumat Alexander Hausvater și actorii Teatrului Odeon.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, respectând normele în vigoare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook