19 mai 2016

Anotimpuri la Muzeul Satului

Romfilatelia vă invită într-o călătorie în mijlocul capitalei României, în Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” care reprezintă tematica celui mai recent proiect marca Romfilatelia și pe care timbrele îl onorează la sărbătorirea a 80 de ani de la înființare, într-o frumoasă și ingenioasă interpretare. „Anotimpuri la Muzeul Satului” este emisiunea aniversară dedicată „satului din inima orașului” și poate fi achiziționată începând de vineri, 20 mai 2016, de la magazinele Romfilatelia.

timbru_sat1

Lansarea oficială a emisiunii are loc tot vineri, 20 mai, în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, la Scena Dumitra, momentul fiind și o încununare a parteneriatului tradițional dintre Romfilatelia și „Satul de la Șosea”, unde istoria se trăiește „pe viu”.

Mărcile poștale ale emisiunii reproduc monumente din cadrul muzeului, din secolele XVIII şi XIX, fiecare construcție fiind prezentată într-un anotimp diferit și fiind completată de o poveste vizuală. Cromatica timbrelor subliniază întregul concept grafic, fiecărui anotimp fiindu-i atribuite nuanțe și tonuri specifice, precum și câte un element reprezentativ, astfel: primăvara este sugerată prin culoarea verde și florile de cais, vara prin culoarea galben și floarea soarelui, toamna prin frunzele arămii și culoarea omonimă, iarna prin culorile albastru și alb, dar și prin crenguța de brad acoperită cu omăt.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei reproduce imaginea Bisericii „Sfinții Voievozi” din satul Răpciuni, comuna Hangu – județul Neamț, construită în anul 1773 și intrată în colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” în 1958. Valoarea artistică a monumentului este întregită de ansamblul picturii murale, biserica fiind locul unde erau consemnate toate întâmplările importante din viața satului.

timbru_sat2

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei este reprodusă imaginea „Gospodăria din Chiojdu-Mic”, județul Buzău, secolul al XVIII-lea, caracterizată prin casa ce adăpostește pivnița și încăperea cu unelte, acoperișul în patru ape și elementele decorative, realizate prin cioplire și crestare.

„Gospodăria Jurilovca”, din județul Tulcea, 1898 se regăsește pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei, fiind un ansamblu cu specific lipovenesc. Casa cu toate anexele gospodărești a fost adusă în muzeu în anul 1963. Stilul constructiv, elementele decorative și prezența masivă a uneltelor de pescuit fac din „Gospodăria Jurilovca” un document valoros de viață și muncă a unei populații care și-a găsit în România a doua patrie.

timbru_sat3

Timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei reproduce imaginea „Gospodăria Șurdești”, din Maramureș, secolul al XVIII-lea, construcție ce provine din Țara Lăpușului și a fost transferată în muzeu în anul 1967. Datorită modului de așezare – șura cu grajd aflată la intrarea în gospodărie, spre uliță, și casa, plasată în a doua parte a curții – structura gospodăriei se înscrie în tipul de curte dublă, specifică satelor cu economie pastoral – agricolă.

Trei viniete regăsite pe minicoli întregesc conceptul proiectului filatelic: prima îl prezintă pe prof. Dimitrie Gusti, din inițiativa căruia a fost creat Muzeul Satului, fiind unul dintre primele muzee etnografice din lume, cea de-a doua ilustrează sigla aniversară prin care sunt celebrate cele 8 decenii de la înființare, iar în ultima vinietă se află Regele Carol al II-lea, în prezența căruia a fost inaugurat oficial muzeul, la data de 10 mai 1936, deschiderea pentru public având loc o săptămână mai târziu.

timbru_sat4

Cele patru timbre ale emisiunii sunt completate de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 3 viniete și blocul de 4 timbre.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook