26 ianuarie 2010

Alteţa Sa cititoare

Alteţa Sa cititoareLa Editura Leda a apărut recent „Alteţa Sa cititoare” de Alan Bennett, traducere din limba engleză şi note de Smaranda Câmpeanu.

Regina Angliei nu ar fi aflat niciodată de bibliobuzul parcat chiar lângă Palatul Buckingham dacă nu ar fi fost hărmălaia provocată de cei doi căţei ai săi. După ce potoleşte tot tărăboiul, se hotărăşte să-şi prezinte scuzele pentru tot vacarmul iscat şi sfârşeşte prin a împrumuta un roman de Ivy Compton-Burnett. O lectură cam anostă, ce-i drept, dar buna educaţie îi cere să o ducă la bun sfârşit şi — ca să nu pară nepoliticoasă — mai ia încă un roman la citit. A doua alegere, mai fericită, trezeşte în Regină o adevărată pasiune pentru lectură, iar îndatoririle sale oficiale încep să aibă de suferit, spre disperarea Casei Regale şi a Parlamentului. În timp ce Regina devorează carte după carte, de la Hardy la Brookner, Proust şi Samuel Beckett, întreg anturajul său conspiră frenetic pentru a pune capăt odiseei literare a Suveranei. Maiestatea Sa cochetează cu gândul de a deveni doar Alteţa Sa cititoare.

Michiko Kakutani a descris-o în The New York Times ca fiind „delicioasă şi plină de haz… o cărţulie încântătoare, ce ascunde o meditaţie amuzantă asupra plăcerilor subversive ale lecturii.”

Susan Hill o recomandă cu căldură: „O capodoperă în miniatură — şi v-aş recomanda să petreceţi o seară ghemuiţi pe canapea cu ea în braţe.”

Iar Helen Fielding îşi exprimă admiraţia faţă de autor: „Alan Bennett – unul dintre cei mai mari umorişti de azi.”

În Sunday Telegraph s-a scris: „Alan Bennett, cu combinaţia lui de spirit de observaţie incisiv şi subînţelesuri blânde, este probabil cel mai îndrăgit scriitor englez în viaţă.”

Alan Bennett s-a născut în 1934 la Leeds. Este unul dintre cei mai apreciaţi umorişti britanici. Dramaturg, prozator, scenarist, actor, om de radio şi televiziune, cineast, numele său a devenit sinonim cu acea marcă specială de comic care este umorul britanic. Realizările sale au fost distinse cu numeroase premii prestigioase, atingând deja un statut asimilabil operelor clasice.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook