Allegretto Albania
Luni, 11 mai 2009, Teatrul Odeon şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” prezintă un nou spectacol-lectură din cadrul proiectului „Dramaturgi de azi la Odeon”: „Allegretto Albania” de Stefan Çapaliku, în regia lui Cristian Dumitru. Distribuţia este alcătuită din Mugur Arvunescu, Irina Mazanitis, Relu Poalelungi, Nicoleta Lefter, Mircea N. Crețu, Cătălina Mustață, Dimitrii Bogomaz, Marian Lepădatu.
La spectacol sunt invitaţi dramaturgul Stefan Çapaliku şi dr. Luan Topciu de la Ambasada Republicii Albania la Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Stefan Çapaliku s-a născut în 1965 la Shkodra, Albania, şi este poet, dramaturg, prozator, eseist. A absolvit Facultatea de limbă şi literatură albaneză a Universităţii din Tirana, continuându-şi studiile în Italia şi Republica Cehă; stagii de cercetare academică în Italia, Anglia, Statele Unite, America Latină. Din 1998 predă la Academia de Arte Frumoase din Tirana. Din acelaşi an conduce departamentul politicii de carte al Ministerului Culturii. Din anul 2000 este directorul Institutului „Observatorul Cultural“, Tirana. Este membru al Academiei de Arte din Albania şi membru al Comitetului Naţional UNESCO, Tirana, din 2000. A primit Premiul pentru cel mai bun dramaturg al anului 1995, urmat de Premiul Naţional „Albdramatica“ pentru dramaturgie (2003). A făcut parte din conducerea Teatrului Naţional din Tirana. A publicat poezie, teatru, roman, eseu, studii de estetică în ţară, dar şi în străinătate (Franţa, Polonia). Piesele sale au fost montate în teatre din Shkodra, Tirana, Elbasan: „Invitaţie la cină” (1995), „Metamorfoza” (1997), „Utopos” (2001), „Pantofii” (2002), „Trei cântece de dragoste” (2004), „Balcan Expres” (2005), „I am from Albania” (2005), „Ţine uşa deschisă” (2006), „Un înger la etajul 11” (2006), „Sfântul Gjon Kryepremi” (2009).
„Allegretto Albania” (2006) a avut premiera la Teatrul Kombëtar din Tirana în 2008. Piesa a fost inclusă în antologia „Dramaturgie contemporană din Balcani”, editată în 2008 de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, cu sprijinul AFCN, UNITER, Festivalului „Zile şi Nopţi de Teatru European la Brăila” şi al Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Braşov.
Traducătorul Marius Dobrescu scrie într-o notă din volumul apărut la Fundaţia Culturală „Camil Petrescu„:
În Albania există şi astăzi o tradiţie medievală (din ce în ce mai restrânsă), la care se referă autorul: vendetta (alb. gjakmarrja). Ea se declanşa în cazul unui conflict între două familii, când exista obligaţia de a „repara“ – prin uciderea unui membru al celeilalte familii – onoarea ofensată. După primul omor, rolurile se inversau, într-un lung lanţ de crime care decima familii întregi. Pentru a nu fi ucişi, unii dintre ei se închideau în casă, unde ucigaşul nu putea pătrunde, şi stăteau acolo chiar şi ani întregi. Au fost asemenea cazuri şi în anii ’90 ai secolului trecut, când vechile precepte – interzise de comunişti – au reînviat. Cel care reglementa relaţiile economice şi sociale în societatea albaneză medievală a fost kanun-ul. Kanun-ul este un cod de legi nescrise (din care citează personajele). Kanun-ul reglementa şi săvârşirea vendetei, care de multe ori avea aspectul unui ceremonial. În ultimele decenii, statul albanez şi biserica au făcut tentative de a împăca familiile aflate în conflict, de multe ori cu rezultate încurajatoare. Chiar numele Pajtime (Conciliatoare) este simbolul acestor încercări oficiale sau venite din partea unor ONG.