2 iulie 2010

Alice în Ţara Minunilor

După „Edward Mâini-de-foarfece”, „Charlie şi Fabrica de Ciocolată”, „Legenda călăreţului fără cap” şi „Sweeney Todd”, regizorul Tim Burton şi Johnny Depp fac din nou echipă într-una din cele mai excentrice producţii Disney, „Alice în Ţara Minunilor” („Alice in Wonderland”). Interpretarea unică a poveştii, distribuţia impresionantă şi efectele nemaivăzute sunt tot atâtea motive de încântare pentru cinefili, care pot urmări acum filmul pe Blu-ray şi DVD.



Inspirat din volumele „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor” şi „Aventuri în Ţara Oglinzii” ale lui Lewis Caroll, filmul „Alice în Wonderland” demontează tot ceea ce ştiam – sau credeam că ştim – despre cunoscuta poveste, pentru a o recrea într-un stil nou, pe cât de excentric, pe atât de captivant, purtând amprenta lui Tim Burton şi a scenaristei Linda Woolverton (care a mai lucrat la “Beauty and the Beast”, “The Lion King”, “Mulan” etc).

De când n-am mai citit povestea, Alice (interpretată de Mia Wasikowska) a mai crescut: o regăsim domnişoară în toată regula, promisă spre măritiş unui nobil bogat, dar plictisitor. Pe când se plimba în grădină, tânăra îl revede – aţi ghicit! – pe celebrul iepure cu jachetă şi ceas de buzunar (cu vocea lui Michael Sheen). Urmărindu-l prin vizuină, ajunge în Underland / Ţara Minunilor, de care, însă, nu-şi mai aminteşte. Acolo îi revedem, cum ne aşteptam, pe Iepurele de Martie, Pălărierul cel Nebun (Johnny Depp, a cărui fantastică putere de metamorfozare ne surprinde din nou), pisica Cheshire (cu vocea lui Stephen Fry), omida albastră Absolem (cu vocea lui Alan Rickman) şi alaiul de cărţi de joc – supuşii temutei Regine de Cupă (interpretată de Helena Bonham Carter), care repetă cu acelaşi entuziasm, bineînţeles, „Să li se taie capul!”. După bunul ei obicei, Alice creşte şi se micşorează, încearcă prăjituri şi licori magice şi se strecoară prin toate uşile pe care le descoperă.

Totuşi, nimic nu seamănă cu ceea ce ne aminteam din poveste. Personajele s-au schimbat şi atmosfera este tulburătoare în Ţara Minunilor de când Regina de Cupă a uzurpat tronul surorii ei, Regina Albă (interpretată de Anne Hathaway). Supuşii vor să scape de tirania Reginei de Cupă, dar aceasta e apărată cu străşnicie de fiorosul monstru Jabberwock (cu vocea lui Christopher Lee), care seamănă teroare în regat. Iata de ce Iepurele Alb a adus-o pe Alice în Underland: conform unei profeţii, ea este singura care-l poate ucide pe Jabberwock. Până atunci, însă, Alice trebuie să-l elibereze pe Pălărier, capturat de oamenii reginei, şi să-şi găsească armele pentru o luptă senzaţională, pe tabla de şah – o desfăşurare surprinzătoare de efecte vizuale avangardiste.

Cu încasări de box office de peste 1 miliard USD la nivel global (până la 20 iunie 2010), filmul durează 108 minute şi se lansează împreună cu următoarele materiale-bonus: „Pălărierul Nebun”, „În căutarea lui Alice”, „Realizarea efectelor vizuale din Ţara Minunilor”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook