20 februarie 2013

7 opere de milostenie

„7 opere de milostenie” („Sette opere di misericordia”) este o dramă inspirată din viaţa imigranţilor români care trăiesc în taberele de la periferiile oraşelor din Italia. Filmul este o coproducţie italo-română, regizată de fraţii Gianluca şi Massimilliano De Serio, iar personajele principale sunt interpretate de un actor italian şi de o româncă: Roberto Herlitzka şi Olimpia Melinte. Filmul are premiera vineri, 22 februarie 2013, la cinema Elvira Popescu.Luminiţa este unul din miile de imigranţi ilegali români care duc o viaţă infernală la marginea unui oraş din Italia. Planul fetei, ca al multora dintre ei, este să găsească o cale, chiar şi ilegală, de a evada din mahalaua fetidă a cărei prizonieră este. Pentru a izbândi, Luminiţa încearcă să-l paraziteze pe Antonio, un italian bătrân, bolnav, neputincios şi cam ciudat. Întâlnirea dintre cei doi este greu de descris. O poveste tristă şi, probabil, controversată pentru publicul de ambele părţi.

„Sette Opere di Misericordia” este construit pe scheletul a 7 acte, învăţăminte din Biblie – „Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine” (Evanghelia după Matei):

  1. Vizitarea bolnavilor
  2. Hrănirea înfometaţilor
  3. Adăpostirea celor fără de acoperiş
  4. Adăparea însetaţilor
  5. Vizitarea celor aflaţi în captivitate
  6. Îmbrăcarea celor fără de veşminte
  7. Îngroparea celor care nu mai sunt

„Sette opere di misericordia” este câştigătorul a două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2011 (Don Quijote Award şi Junior Jury Award) și al premiului pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Marrakech 2011.

Fraţii Gianluca şi Massimilliano de Serio, regizorii filmului, s-au născut la Torino în 1978. De-a lungul anilor au regizat scurtmetraje, documentare şi diverse proiecte selectate ulterior la cele mai importante festivaluri de film naţionale şi internaţionale. „Sette Opere di Misericordia” reprezintă debutul celor doi în lungmetraj, recunoscut deja la festivaluri importante precum Locarno şi Marrakech.

În rolul Luminiţei, tânăra imigrantă româncă ajunsă în Italia, joacă Olimpia Melinte. Aceasta este născută la Iaşi, are 27 de ani şi nu este la primul său film. „Cele ce plutesc” (2009), în regia lui Mircea Danieliuc, este o poveste plasată tot în universul „emigranţi români în Italia”, în care Olimpia Melinte are rolul feminin principal. Mai poate fi văzută în „Killing Time” (2012), al lui Florin Piersic Jr., alături de Florin Piersic Jr. şi Florin Zamfirescu.

Roberto Herlitzka îl interpretează pe bătrânul italian Antonio. Herlitzka este unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru italieni ai momentului. Are 75 de ani, este concitadin cu fraţii De Serio din Torino şi de-a lungul carierei a jucat în peste 50 de filme de cinema, pentru care a obţinut premii prestigioase.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook