8 octombrie 2018

Portretul artistei la maturitate: Carmen Lidia Vidu faţă cu Andrei Ţărnea

Institutul Cultural Român găzduiește marţi, 9 octombrie 2018, ora 18:30, evenimentul „Portretul artistei la maturitate: Carmen Lidia Vidu faţă cu Andrei Ţărnea”. Desfăşurată în sala mare ICR din Aleea Alexandru nr. 38, întâlnirea este prima din seria dedicată artiştilor români contemporani. După proiecţiile unor filme realizate de Carmen Lidia Vidu – printre care o premieră națională, „Jurnal de România. Jurnal de musulman” – urmează un dialog între regizoare, publicul invitat şi moderatorul discuţiei, Andrei Ţărnea, comisarul român al Sezonului România-Franţa.



Preocupată de studiu și laborator, Carmen Lidia Vidu este cunoscută pentru diverse tipuri de proiecte, de teatru, multimedia, de dans, de film, dar și pentru expoziţii de artă. Festivalul „George Enescu” 2017 s-a deschis cu opera „Oedipe” de George Enescu în versiune concertantă cu London Philharmonic Orchestra, sub conducearea lui Vladimir Jurowski, având proiecții realizate de regizoare.

Artista declară:

Nu mi-a păsat dacă e film, teatru, artă video, multimedia, dans, documentar sau instalații artistice. Cred că sunt un artist care s-a născut în experiment și așa mi-ar plăcea să merg mai departe.

Cele cinci scurtmetraje incluse în program sunt:

2014 – „Hotel California” (8:30 min). Filmul, dominat de o atmosferă aparte, de film noir, este prezentat sub forma unui colaj foto-video în alb-negru. Pelicula spune o poveste complexă despre relații toxice şi subliniază faptul ca infernul nu e un spațiu anume unde poți merge, ci e ceva ce porţi mereu cu tine.

2015 – „București. O lume de Ion Bârlădeanu și Carmen Lidia Vidu” (8:56 min). Bucureștiul este prezentat în multiple unghiuri: oraş cultural, emoțional, fantastic, compus din grădini, case, blocuri, parcuri, personaje de film, lume reală sau politică, personaje discrete sau evidenţiate, dar şi imaginare.

2015 – „ARAD. Jurnalul meu virtual” (14:51 min). „Jurnal meu virtual” este o călătorie alcătuită din momente reale și suprarealiste conţinând dragoste, nostalgie, memorie vizuală, toate acestea fiind ingrediente a unei maturizarii complexe. Filmul a primit Premiul Specialal Juriului la Indian Cine Film Festival şi o menţiune la Delhi Shorts International Film Festival.

2016 – „Constanța. A Dancing City” (16:28 min). Oraşul este prezentat într-o manieră poetică: oraș-port, oraș-plajă, cu dealuri aride şi istorie milenară, multietnică şi multiculturală. Filmul a fost selecţionat la Festivalul Inţernational Music Video Underground, din Los Angeles.

2017 – „Jurnal de România. Jurnal de musulman” (11:08 min). Turchian Guzin Nasurla, singura actriţă tătăroaică din Constanţa, are portretul unei femei care a experimentat revolta, frica sub diverse forme cum ar fi frica de cutumele sociale care te vrea măritată, dar şi cea a singurătăţii în doi, precum şi frica de a fi minoritar. Filmul, votat pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Independent Shorts Awards din Los Angeles, a intrat în secţiunea Finalist, la Eurasia International Monthly Film Festival din Moscova, a fost desemnat în India Cel mai bun documentar despre femei (non ficţiune) la International Film Festivals-Jaipur şi a fost selecţionat în Australia la Changing Face International Film Festival Sydney.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook