28 septembrie 2012

O afacere regală

Vineri, 28 septembrie 2012, de la ora 20:00, la Cinema Studio din Bucureşti are loc premiera filmului „O afacere regală”, regizat de Nikolaj Arcel. Lungmetrajul a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2012, Mikkel Boe Følsgaard a primit Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor, iar Rasmus Heisterberg și Nikolaj Arcel, Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu.



O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor, dintre Christian al VII-lea – un rege din ce în ce mai nebun (interpretat de Mikkel Boe Følsgaard), Struensee (interpretat de Mads Mikkelsen) – un idealist şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (interpretată de Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor oameni curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului. Înainte de toate, însă, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise, care a schimbat o naţiune întreagă.

Nikolaj Arcel, în calitate de regizor şi scenarist, explică:

„O afacere regală” are la bază unul dintre momentele dramatice din istoria Europei, a Danemarcei, în special. De fiecare dată când prezentam ideea filmului investitorilor străini, oamenilor le venea greu să creadă că povestea este adevărată, că aceste evenimente spectaculoase s-au întâmplat cu adevărat la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, în Danemarca, acest episod istoric se predă în şcoli, s-au scris mai mult de 15 cărţi pe această temă (cărţi istorice şi beletristice) şi s-au pus în scenă un spectacol de operă şi unul de balet despre subiect. Mă simt onorat şi extrem de norocos că am şansa de a aduce întreaga poveste pe marile ecrane. Din punct de vedere al tonului abordat, m-am inspirat din marile filme epice ale anilor ’40-’50, care dau uneori impresia a fi opere literare, structurate în jurul personajelor şi a trecerii timpului şi care nu urmăresc în mod clar structura clasică a unui scenariu.

Eu şi echipa mea de creație am fost impulsionaţi de ideea de a aduce drama istorică scandinavă într-un nou secol. Am vrut să obţinem acest lucru aderând la o regulă impusă de noi înşine; nu am vrut să „înfăţişăm” istoria sau să insistăm fără rost asupra marilor evenimente oficiale, a costumelor fastuoase, coafurilor sau etichetei se cinei.

În schimb, am vrut ca oamenii să simtă povestea pur şi simplu prin perspectiva personajelor, şi să privească în mod natural asupra anilor 1760. Şi chiar dacă perioada istorică este evident prezentă în scenografie şi costume (Mikkel Foelsgaard, care interpretează rolul Regelui Christian, încă insistă să spună că motto-ul nostru ar fi trebuit să fie „Sentimente mari, peruci mari”), acţiunea a fost filmată şi editată ca şi cum am fi filmat şi editat o poveste care se petrece în Copenhaga zilelor noastre.

În plus, minunata coloană sonoră creată de Gabriel Yared şi Cyrille Aufort a închis cercul şi a subliniat rădăcinile epice ale filmului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook