24 februarie 2014

Zilele Filmului Japonez 2014

În perioada 25-28 februarie 2014, Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română organizează, la Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu, Str. Eforie nr. 2), ediţia a doua a evenimentului Zilele Filmului Japonez, care a debutat anul trecut în aceeaşi perioadă. Programul include patru producţii cinematografice recente ale cinematografiei nipone (două lungmetraje de ficţiune, unul documentar şi unul de animaţie), prezentate în fiecare seară de la ora 19:00. Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză. Pentru a facilita accesul spectatorilor români la aceste titluri reprezentative ale uneia dintre cele mai importante cinematografii ale lumii, accesul publicului în sală este liber, în limita locurilor disponibile.

Zilele Filmului Japonez

În deschidere, marţi, 25 februarie 2014, de la ora 19:00, este prezentat filmul lui Hirayama Hideyuki „Călătorie în trei”, în care evoluează şi un mare actor de teatru Kabuki, Kanzaburo Nakamura, pe care publicul românesc l-a putut aplauda acum câţiva ani pe scena Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Iubitorii filmelor de animaţie au ocazia să vizioneze „Poveste de curaj”, anime realizat după nuvela fantastică de mare succes a lui Miyabe Miyuki. Manifestarea cuprinde şi un film documentar recent, premiat la mai multe festivaluri internaţionale: „Roua Cerului”, un omagiu adus venerabilei scriitoare şi specialiste în gastronomie Yoshiko Tatsumi. În final este prezentată partea a treia a seriei „Soarele apune în Districtul 64”, o spumoasă comedie cu accente nostalgice despre Japonia anilor ’60.

Programul evenimentului:

Marţi, 25 februarie, ora 19:00
Gală de deschidere: CĂLĂTORIE ÎN TREI (YAJIKITA DOUTYU TERESUKO / THREE FOR THE ROAD) (Japonia, 2007; comedie) – regia: Hirayama Hideyuki

Miercuri, 26 februarie, ora 19:00
POVESTE DE CURAJ (BUREIBU SUTORI / BRAVE STORY) (Japonia, 2006; film de animaţie) – regia: Chigira Koichi

Joi, 27 februarie, ora 19:00
ROUA CERULUI (TEN NO SHIZUKU / DROPS OF HEAVEN) (Japonia, 2012; film documentar) – regia: Atsunori Kawamura

Vineri, 28 februarie, ora 19:00
SOARELE APUNE ÎN DISTRICTUL TREI (3) (ALWAYS-SANCHOME NO YUHI 64 / ALWAYS-SUNSET ON THIRD STREET-3) (Japonia, 2012; comedie) – regia: Yamazaki Takashi

Prezentarea filmelor:

CĂLĂTORIE ÎN TREI (YAJIKITA DOUTYU TERESUKO / THREE FOR THE ROAD)
Japonia, 2007, comedie, 108 min., color, subtitluri în engleză
Regia: Hirayama Hideyuki
Scenariul: Abe Teruo
Cu: Nakamura Kanzaburo, Emoto Akira, Koizumi Kyoko
Okino este o fostă frumuseţe din cartierul plăcerilor din Edo (vechiul Tokio). Nu mai este tânără, iar clienţii săi au început să se împuţineze, aşa încât decide să se lase de meserie şi să se întoarcă în satul natal. Nu este o decizie uşoară, căci ea nu are destui bani pentru drum. Aşa încât Okino pune la cale un plan: ea apelează la ajutorul lui Yaji, un văduv sărman, care-şi duce traiul de azi pe mâine meşteşugind jucării din bucăţi de cocă. Blând şi naiv, Yaji nu poate rezista farmecelor şiretei Okino şi se învoieşte s-o ajute la drum. Lor li se alătură Kita, un actor ratat, prieten din copilările al lui Yaji, care speră să-şi găsească de lucru într-un alt oraş. Cei trei pornesc la drum de-a lungul ţării, într-o călătorie plină de peripeţii, în care vor întâlni personaje pline de culoare, situaţii incredibile şi amuzante, o călătorie la capătul căreia vor ajunge să descopere valoarea prieteniei sincere şi a dragostei adevărate. Filmul este o comedie plină de vervă şi umor, în care joacă şi un mare maestru al teatrului Kabuki, Nakamura Kanzaburo.

POVESTE DE CURAJ (BUREIBU SUTORI / BRAVE STORY)
Japonia, 2006, film de animaţie, 111 min., color, subtitluri în engleză
Regia: Chigira Koichi
Scenariul filmului se bazează pe cunoscuta nuvelă fantastică a lui Miyabe Miyuki. Wataru este elev de şcoală primară. În urma divorţului părinţilor, el locuieşte împreună cu mama sa, care este într-o stare sufletească deplorabilă. La sfaturile lui Mitsuru, noul său coleg de clasă, Wataru pleacă într-o călătorie fantastică în lumea Vision, în căutarea unei comori ascunse, ce are puterea de a schimba destinul. Mitsuru a făcut la rândul său aceasta călătorie în dorinţa de a-şi aduce înapoi sora moartă. Mitsuru găsise comoara, însă fără să vrea a eliberat demonii ce erau închişi înăuntrul comorii, făcând astfel ca întreaga lume Vision să fie bântuită de creaturi monstruoase. Wataru îl urmăreşte pe Mitsuru în încercarea de a stăpâni demonii. Mitsuru moare în bătălia pe care o duce cu alter ego-ul său şi-i înmânează comoara lui Wataru. Acesta ia o hotărâre dureroasă, renunţând la viaţa fericită pe care ar fi avut-o alături de părinţi în schimbul restabilirii păcii în lumea Vision.

ROUA CERULUI (TEN NO SHIZUKU / DROPS OF HEAVEN)
Japonia, 2012, film documentar, 113 min., color, subtitluri în engleză
Regia: Atsunori Kawamura
ROUA CERULUI este un omagiu adus scriitoarei şi specialistei în gastronomie Yoshiko Tatsumi, cea care, la venerabila vârstă de 88 de ani, dă lecţii culinare, dar şi sfaturi de filozofie şi de viaţă. Cursurile de gătit şi reţetele celebrelor supe preparate de Tatsumi adună în fiecare lună participanţi din întreaga lume, pentru că, dincolo de reţetele sale miraculoase ce au la bază ingrediente naturale, Tatsumi vorbeşte tuturor despre legătura indisolubilă dintre hrană, dragoste şi secretul unei vieţi lungi şi sănătoase. Filmul este realizat de regizorul şi scriitorul Atsunori Kawamura, autor a mai multor documentare în domeniul psihologiei, religiei, istoriei contemporane, protecţiei mediului etc. În 2013, ROUA CERULUI a primit aprecieri în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian şi a Festivalulului Internaţioanl de Film de la Varşovia.

SOARELE APUNE ÎN DISTRICTUL TREI (3) (ALWAYS-SANCHOME NO YUHI 64 / ALWAYS-SUNSET ON THIRD STREET-3 SOARELE APUNE ÎN DISTRICTUL 64)
Japonia, 2012, comedie, 142 min., color, subtitluri în engleză
Regia: Yamazaki Takashi
Scenariul: Kosawa Ryota şi Yamazaki Takashi
Cu: Yoshioka Hidetaka, Tsutsumi Shinichi, Koyuki, Kenta Suga, Maki Horikita
Partea a treia a filmului cu acelaşi titlu continuă să urmărească destinele simpaticilor locuitori din districtul trei. Povestea are loc în 1964, la Tokio, în momentul în care oraşul urmează să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, iar pregătirile pentru acest important eveniment sunt în toi. O întreagă reţea de infrastructură, autostrăzi şi clădiri noi sunt construite într-un ritm ameţitor, iar entuziasmul şi frenezia oamenilor se simt peste tot. În mijlocul acestei atmosfere fremătătoare, locuitorii cartierului îşi duc mai departe traiul obişnuit. Ryunosuke publică în continuare povestiri într-o revistă pentru copii şi duce un trai tihnit alături de proaspăta sa soţie, Hiromi, şi de Junnosuke, băiatul pe care l-au adoptat. Hiromi lucrează într-un mic restaurant şi se pregăteşte să aducă pe lume primul lor copil. La un moment dat, popularitatea lui Ryunosuke începe să fie ameninţată de apariţia unui alt scriitor talentat. Între timp, o altă familie din cartier, cea a lui Norifumi şi a soţiei sale Tomoe, îşi dezvoltă micul lor atelier de reparaţii auto, care se transformă pe zi ce trece într-o afacere înfloritoare. Simpatica Mutsuko, care lucrează acolo pe post de mecanic auto, îşi face planuri de viitor, împrietenindu-se cu tânărul medic din cartier, Kotaro. SOARELE APUNE ÎN DISTRICTUL 64 este o spumoasă comedie cu accente nostalgice despre Japonia anilor ’60.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook