28 octombrie 2015

Voi fi acolo

Librăria Humanitas de la Cişmigiu aşteaptă publicul miercuri, 28 octombrie 2015, de la ora 19:00, la lansarea romanului „Voi fi acolo„, al scriitoarei coreeene Kyung-sook Shin. La eveniment participă Alexandru Tomescu, reputat violonist, desemnat Ambasador al Bunăvoinţei de către Guvernul Republicii Coreea, lect. dr. Diana Yuksel, traducătoarea romanului, şi Ana-Maria Caia, scriitoare, jurnalistă, realizator de radio şi televiziune. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se încheie cu proiecţia unei scurte prezentări a celor mai importante arte tradiţionale coreene.

invitatie 28oct2015

Kyung-sook Shin este una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane şi autoarea coreeană cu cel mai mare succes în afara graniţelor ţării sale. Rapiditatea cu care s-au impus în Coreea romanele şi volumele de povestiri publicate de ea i-au făcut pe criticii literari să vorbească despre „sindromul Kyung-sook Shin“.

După opt ani de tăcere, un telefon primit de Yun de la fostul ei prieten, Myeong-seo, reînvie amintiri din timpul studenţiei şi redeschide răni vechi. Cu pătrundere intelectuală şi un lirism bine dozat, ea reviziteaza momentele determinante ale anilor săi de formare: moartea mamei, relaţia profundă cu profesorul de literatură acum grav bolnav, exaltările primei iubiri, protestele studenţeşti, prietenia ca remediu pentru singurătate şi disperare.

O parabolă care prin repetiţie devine simbolică este cea a Sfântului Cristofor, văzută aici prin prisma literaturii şi a artei ca mod de salvare şi supravieţuire. Printre autorii ale căror scrieri sunt citate se numără Emily Dickinson, Rainer Maria Rilke, Francis Jammes şi Paul Valéry.

Cea mai cunoscută scriitoare coreeană, autoarea romanului „Ai grijă de mama” (2008), tradus în peste treizeci de limbi şi multipremiat, Kyung-sook Shin, s-a născut în 1963 la Jeong-eup, în provincia Jeolla. A absolvit cursurile Institutului de Arte din Seul. Face parte din „generaţia 368“ (sampallyuk sedae), a celor care, născuţi în anii ’60, au urmat studiile universitate în anii ’80, perioadă tulbure în istoria Coreei, dominată de proteste sociale în care tinerii studenţi de atunci s-au implicat activ, având un rol decisiv în tranziţia de la dictatură militară la o guvernare democratică. Fiind martora evenimentelor din anii ’80, Kyung-sook Shin se foloseşte adesea în romanele sale de acest context istoric pentru a investiga traumele şi conflictele interioare ale personajelor.

A debutat în 1985 cu volumul de proză scurtă „Poveşti de iarnă”, pentru care a primit Premiul Munye Joongang, impunându-se definitiv pe scena literară prin lirismul elegiac şi adâncimea psihologică a povestirilor dintr-al doilea volum, „Aici era cândva o orgă” (1992), recompensat cu Premiul Hankuk Ilbo. Shin a publicat şapte romane, printre care „Tristeţe profundă” (1994; Premiul Hyundae), „Camera singurătăţii” (1995; Premiul Manhae, 1996; Prix de l’Inaperçu, Franţa, 2009), „Violet” (2001), „Yi Jin” (2007), „Voi fi acolo” (2010; tradus în 2014 în engleză şi bucurându-se de critici excelente în Marea Britanie şi peste Ocean), şase volume de povestiri şi mai multe volume de nonficţiune.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook