27 iunie 2017

Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război. 1908–1918

Editura Humanitas aşteaptă publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu joi, 29 iunie 2017, ora 19:00, la lansarea volumului „Viaţa şi aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război. 1908–1918” de Nicolae S. Şucu, publicat pentru prima dată în urma descoperirii de către istoricul Daniel Cain a manuscrisului păstrat în Biblioteca Academiei Române, provenit din arhiva Nicolae Iorga. La eveniment participă Dan C. Mihăilescu, Alina Pavelescu, Ioan Stanomir şi Daniel Cain.



Daniel Cain spune:

Martor al unei epoci desfigurate de ură şi resentimente, un cioban pornit din Muscel ne lasă în însemnările sale – neştiute de nimeni timp de o sută de ani – o radiografie a traumelor prin care trece o lume în vremuri de război. Destinele unor generaţii întregi se joacă la ruletă deciziilor pe care elitele politice le iau în momentele cruciale din istoria naţiunii lor. Marele Război este o astfel de răscruce. Fie că au pariat corect, fie că au greşit, oamenii politici ai vremii sunt cei la care ne gândim atunci când judecăm trecutul. Ignorăm astfel soarta celor mulţi, pe umerii cărora s-a sprijinit şi ridicat o ţară. Aventurierul Nicolae Şucu ne împinge, astăzi, să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să privim altfel epopeea României Mari. Nu-i puţin lucru!

Memoriile lui Nicolae Şucu se citesc ca un scenariu de western. Vedem cu ochii săi Bărăganul, bălţile Ialomiţei şi Dunării şi mai ales Dobrogea, ţinuturi de frontieră, cu locuitori puţini, cutreierate de haite de lupi şi păscute de turme imense, unde oamenii îşi păzesc avutul şi viaţa bizuindu-se pe bâtă ciobănească, pe cuţit şi revolver. Fire aventuroasă, eroul nostru se lasa sedus de atracţia unui trai uşor. Însă vin anii războaielor – cele balcanice, apoi conflagraţia mondială. Nicolae Şucu stă sub arme mai bine de cinci ani şi ia parte la marile bătălii care vor desena harta Balcanilor. E martor al schimbării frontierelor, al mişcărilor de populaţie şi al atrocităţilor care brăzdează epocă şi spaţiul geografic. Cu toate calităţile sale – e, fără îndoială, un om care ştie să se descurce –, faptul că reuşeşte să supravieţuiască vremurilor este, până la urmă, miraculos. Citindu-i povestea vieţii, ne putem da seama ce miraculoasă a fost, de fapt, supravieţuirea tuturor anonimilor prinşi în vâltoarea acestei istorii.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook