30 decembrie 2011

Valeriu Butulescu a primit un titlu de recunoaştere în Liban

Fundaţia libaneză „Maison Naaman pour la Culture” constituie o veritabilă punte de legătură între cultura arabă şi cea europeană. Fondatorul acesteia, scriitorul Naji Naaman este un bun cunoscător al ambelor culturi. A studiat la Beirut, dar s-a desăvârşit intelectual la Paris, unde a şi absolvit celebra universitate Sorbona.

Fundaţia „Maison Naaman pour la Culture” promovează şi încurajează apropierea dezinteresată a oamenilor de cultură de pe toate continentele, indiferent de religia sau sistemul politic din ţările în care aceştia trăiesc şi creează.

În urmă cu cinci ani, Naji Naaman a tradus în limba arabă şi a publicat cartea de aforisme a lui Valeriu Butulescu „Wahtun min ramle”. În felul acesta aforismele autorului din Petroşani au început să circule în Orientul Apropiat, în ţări precum Siria, Iordania, Emiratele Arabe, Irak, dar şi în state din nordul Africii: Egipt, Libia, Tunisia, Algeria sau Maroc.
Prin efortul Fundaţiei „Maison Naaman pour la Culture”, cartea a intrat astfel în atenţia unor oameni de cultură din această zonă, fiind tradusă şi în alte limbi, unele de un exotism surprinzător, precum persana sau siriaca (aramaica, limba maternă a lui Iisus Hristos).

Specificul activităţii acestei fundaţii este voluntariatul, promovarea dezinteresată (material) a literaturii. Nici autorii, nici traducătorii nu primesc bani pentru munca depusă, singura recompensă (deloc neglijabilă) fiind de natură pur spirituală.

Valeriu Butulescu a pus la dispoziţia editurii Naaman, cu titlu gratuit, toate aforismele sale, respectând o mai veche declaraţie a sa: „am scris aceste aforisme din dorinţa de a le dărui”. Circulaţia lor în lumea arabă nu e mai prejos decât cea de pe bătrânul continent. Butulescu a reuşit performanţa să fie tradus şi publicat în toate limbile Uniunii Europene. Dar nu numai. Aforismele sale circulă şi în America de Nord (Canada, SUA, Mexic), America de Sud (Ecuador, Argentina, Peru, Columbia, Venezuela) sau Orientul Îndepărtat (Vietnam, Mongolia, Japonia) etc.

Iată de ce, în urmă cu două săptămâni, Fundaţia „Maison Naaman pour la Culture” i-a acordat scriitorului Valeriu Butulescu titlul de „Ambasador Extraordinar al Culturii fără Plată”.

Valeriu Butulescu certificate” width=”640″ class=”centered” />

Distincţia libaneză, alături de celelalte premii decernate anul acesta lui Valeriu Butulescu (Premiul „Kasikovic”, obţinut în Serbia, şi „Welika Plaketa”, primită în Bosnia Herţegovina), întregeşte rezultatele remarcabile ale acestui scriitor.

Încheiem cu încă o ştire: pentru toate aceste rezultate, primarul Tiberiu Iacob Ridzi i-a acordat lui Valeriu Butulescu, la ultima şedinţă a Consiliului Municipal, Premiul „EXCELSIOR” pentru promovarea peste hotare a imaginii culturale a municipiului Petroşani.

Dar trebuie spus deschis: Butulescu promovează mai mult decât imaginea oraşului său. Promovează eficient, sistematic şi în mod constant, imaginea culturală a României.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 8 voturi
Încarc...

One thought on "Valeriu Butulescu a primit un titlu de recunoaştere în Liban"

  1. Simona Enache spune:

    Îl felicit din inimă pe distinsul scriitor pentru premiile primite de-a lungul anilor. Este cel mai apreciat aforist român contemporan şi unul dintre cei mai buni dramaturgi din ţara noastră. Fără doar şi poate merită titlul de Ambasador Extraordinar al Culturii.
    Urez autorului ca noul an să-i aducă cât mai multe premii şi realizări în plan literar şi cultural.
    La mulţi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook