8 iulie 2015

Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia

Librăria Humanitas de la Cişmigiu invită publicul joi, 9 iulie 2015, de la ora 19:00, la lansarea cărţii „Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia” de Andrei Cornea. La eveniment participă, alături de autor, Ioana Pârvulescu, Andrei Oisteanu şi Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

sabbatai

Ioana Pârvulescu spune:

Ce şi cine mai suntem, când ne-am pierdut prietenii, patria, cetatea, limba şi Dumnezeul? Cum poate credinţa modela lumea şi ce te faci când realitatea în care crezi te minte? E posibil ca, vreodată, să apară o mare credinţă unificatoare, un fel de esperanto al religiei, care să-i apropie pe toţi oamenii?

Sunt câteva din întrebările grave ale căror fire străbat uimitoarea poveste a vieţii lui Şabbatai Tevi, un fals Mesia născut în anul 1626 după Cristos sau 5386 după calendarul evreiesc. Viaţa lui Şabbatai este reconstituită de doctorul Mehmet Akif pentru prietenul său din tinereţe, voltairianul Spiros Philippidis, în anul 1924, anul Convenţiei pentru schimbul de populaţii, hotărâtă de Tratatul de la Lausanne: musulmanii din Grecia aveau să fie mutaţi în noua republică a lui Atatürk, iar creştinii ortodocşi din Asia Mică urmau să fie aduşi în Grecia. Istoria prezentului, care-i implică pe cei doi prieteni, se lasă însă acoperită de întâmplările din secolul al XVII-lea, pe care fiecare din ei le înţelege altfel. Iar finalul este neaşteptat…

Un roman plin de volute baroce, în care adevărul istoric şi închipuirea îşi etalează deopotrivă ispitele. Iar misterul din miezul lui «este cel al supravieţuirii».

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook