2 septembrie 2009

Triumf suedez pentru Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie

Participarea scriitorilor Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie la Salonul de poezie de la ICR Stockholm şi Festivalul Internaţional de Poezie de pe Gotland s-a bucurat de un succes răsunător. Festivalul s-a deschis pe 24 august 2009 la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm şi a continuat pe insula Gotland între 27 şi 30 august.

Ediţia din 24 august a cotidianului suedez Dagens Nyheter a plasat evenimentul de la ICR Stockholm pe locul I în topul celor mai interesante evenimente culturale ale zilei, în timp ce cotidianul City din aceeaşi dată l-a inclus între primele nouă întâlniri literare stockholmeze din această toamnă. În prim-planul presei suedeze a stat scriitorul Mircea Cărtărescu, intervievat de emisiunea de ştiri culturale Kulturnyheterna a Televiziunii suedeze SVT şi de cotidianul Gotlands Allehanda şi prezentat la superlativ de toate publicaţiile suedeze care au anunţat evenimentul: „unul dintre favoriţii la Premiul Nobel pentru literatură” (SVT, Gotlands Tidningar), „steaua literaturii române contemporane” (Svenska Dagbladet).

Scriitoarea suedeză Eva Ström, prezentă la deschiderea festivalului, a relatat evenimentul pe blogul său: „În mod surprinzător, una din principalele teme ale serii de la ICR Stockholm a fost maternitatea. Institutul era plin până la refuz, lumea a stat şi în picioare, pe pervazuri şi pe coridoare, pentru a-i asculta pe cei patru poeţi. (…) Ioana a citit pasaje dintr-o carte în care descrie concret, dar poetic, toate etapele gravidităţii, o carte care ar trebui să se afle în toate maternităţile din lume, (…) iar la sfârşit traducătoarea Inger Johansson a dialogat cu Mircea Cărtărescu despre destinul poeziei.”

Festivalul Internaţional de Poezie de pe insula Gotland s-a aflat în acest an la cea de-a XVI-a ediţie şi a cuprins lecturi de poezie, recitaluri muzicale şi o expoziţie de artă. Printre ceilalţi invitaţi ai acestei ediţii s-au numărat poeta daneză Pia Tafdrup, membră a Academiei daneze şi laureată a numeroase premii, şi cunoscuta poetă şi romancieră portoricană Giannina Braschi. Principala scenă a festivalului de pe Gotland a fost ruina Bisericii franciscane Sfânta Katarina din centrul oraşului Visby, fondată în 1233 şi abandonată în secolul XV.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

4 thoughts on "Triumf suedez pentru Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie"

 1. George spune:

  Felicitări!

  Stau şi mă-ntreb,
  totuşi:
  dacă citirea unor pasaje
  dintr-o carte
  „care descrie concret, dar poetic,
  toate etapele gravidităţii”
  se cheamă „TRIUMF SUEDEZ” şi „SUCCES RĂSUNĂTOR”
  ce epitete am putea folosi
  pentru decernarea Premiului Nobel
  unui poet român.

  Bunăoară lui Mircea Cărtărescu.

  Avem noi un talent de a exagera,
  care ţine de ipocrizia noastră ancestrală,
  îndelung şlefuită
  în laboratorul alchimic
  al minciunii carpato-dunărene.

 2. Lucian Velea spune:

  Am primit de la ICR Stockholm şi articolele scanate din presa suedeză: spaţii destul de ample. De obicei primesc şi traduceri (măcar parţiale), dar acum probabil a fost vară. :)

  Oricum, ştiu din mai multe surse că Mircea Cărtărescu este foarte apreciat în Suedia, nu am rezerve în ceea ce îl priveşte.

 3. George spune:

  Rezervele mele se referă strict
  la folosirea cuvântul „triumf”,
  explicabilă doar prin faptul
  că descindem mental
  din triumfalismul socialist.

  Să nu uităm
  că în România
  „Triumf”
  este şi o marcă de coniac.

  Sper din tot sufletul
  ca Mircea Cărtărescu să
  primească Premiul Nobel.
  Milionul acela de euro
  i-ar prinde bine lui Mugur Isărescu.

  După care Mircea
  îşi va putea parca maşina
  sub Arcul de Triumf!

 4. Viorel Muha spune:

  Mircea Cărtărescu este un adevărat bărbat al naţiunii Române !
  Mircea ! Fii tare pe baricade !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook