14 februarie 2022

Trenulețul

Zdob și Zdub & Frații Advahov participă la cea de-a 66-a ediție a celebrului concurs Eurovision Song Contest 2022, ce are loc în luna mai, în Torino, Italia, cu melodia „Trenulețul”. Trupa Zdob și Zdub reprezintă pentru a două oară Republica Moldova la Eurovision, după participarea din 2005, când s-a clasat pe locul 6 în marea finală.

Melodia „Trenulețul” a fost lansată la sfârșitul anului 2021, invitând publicul să urce în vagon pentru a avea cea mai veselă și memorabilă călătorie cu trenulețul.

Melodia a fost compusă într-o sesiune de creație în Oituz (Covasna). Magia munților Carpați a inspirat trupa nu doar o dată, exemplu fiind şi cel mai recent album al Zdubilor, „Bestiarium”, care a fost compus la Oituz. Tot acolo, la Oituz, prietenia și colaborarea cu Frații Advahov a dat roade muzicale – un nou album, care urmează să fie lansat în 2022.

Single-ul „Trenulețul” este primul extras de pe acest album, piesa fiind un mix dinamic de folclor de la Frații Advahov și energia rock’n’roll a Zdubilor.

Roman Iagupov, vocalistul formației Zdob și Zdub, a declarat în momentul lansării melodiei:

De mici copii veneam la gara de trenuri în orășelul Străseni, unde ne-am născut eu și colegul de trupă Mihai Gincu. Ne plăcea să călătorim cu trenul la Chișinău, ne plăcea să ascultăm zgomotul roților și a șinelor. Trenul era o muzică în sine, iar gara devenise un teren de joacă! Am mers cu trenul Chișinău-București în zeci de turnee în România, în anii ’90 – ‘2000. Ne-au legat multe amintiri vesele de acest tren. Trupa Zdob și Zdub este onorată să colaboreze cu virtuoșii muzicieni de folclor, Frații Advahov. Colaborarea noastră este armonioasă și suntem nerăbdători să scoatem albumul întreg. Videoclipul „Trenulețul” l-am filmat cu talentatul regizor Roman Burlaca. E prima noastră colaborare, sperăm că nu și ultima! L-am invitat din nou pe actorul Sergiu Voloc că protagonist al clipului. Îl știți cu toții din spotul „Moldovenii s-au născut”.

Vasile și Vitalie Advahov spun:

Pe parcursul carierei noastre muzicale am colaborat cu mulți artiști din folclor și cu cei din alte stiluri muzicale. Cu Zdubii ne cunoaștem de mulți ani, ne întâlneam deseori în culisele sălilor de concert. Fiind deschiși spre experimente muzicale, am găsit undă comună cu băieții din Zdob și Zdub și am combinat vioara și acordeonul nostru cu spiritul rock al Zdubilor. Ne place ce a ieșit! Suntem plini de inspirație și scoatem piesă după piesă.

Printr-o întâmplare fericită, lansarea clipului „Trenulețul” a coincis cu relansarea cursei de trenuri Chișinău-București, care își sistase activitatea de ceva timp.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook