28 ianuarie 2019

Thierry Wolton – turneu de lansări şi sesiuni de autografe

La invitația Editurii Humanitas și a Institutului Francez din Timișoara, cunoscutul jurnalist și scriitor francez Thierry Wolton se află în România în perioada 31 ianuarie – 5 februarie 2019 pentru dezbateri și întâlniri dedicate primului volumul al trilogiei „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică”, a cărui apariție în limba română reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimelor luni.Acest volum, apărut în cadrul Programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga, a beneficiat de susținere din partea Ambasadei Franței în România.

Excepționala trilogie „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică” scrisă de jurnalistul francez Thierry Wolton, recompensată cu Premiul „Jan Michalski” (Elveția, 2017) și Premiul „Aujourd’hui” (Franța, 2018), este cel mai amplu demers de acest gen, care explică sistemul comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: „călăii (vol. I)”, „victimele (vol. II)” și „complicii (vol. III)”.

Ultimele două volume se află în pregătire la Editura Humanitas, urmând să apară în toamna lui 2019, respectiv 2020. Pe întreg parcursul acestui an, Editura Humanitas marchează împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din 1989 prin organizarea lunară a unor dezbateri și conferințe dedicate cărților fundamentale pentru înțelegerea comunismului, iar întâlnirile cu Thierry Wolton din primele zile ale lunii februrie, din Librăriile Humanitas din Timișoara, București și Cluj, deschid seria acestor evenimente.

Thierry Wolton declară:

Comunismul este conștiința vinovată mondială. Nici o altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe țări, atât de multe minți și nu a distrus atâtea vieți omenești. Și tocmai omul se află în inima cărții mele.

Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această narațiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reușit; în această carte există carne și viață.

Programul evenimentelor

Timișoara – joi, 31 ianuarie 2019, ora 18:00 – Universitatea de Vest, amfiteatrul A01

Dezbatere cu tema „Viitorul Europei se decide, oare, în România?” La dezbatere participă, alături de Thierry Wolton, Laurențiu Ștefan, profesor și cercetător la Universitatea de Vest, Aline Fontaine, jurnalistă, Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest; moderatorul serii este Silviu Rogobete, fost diplomat, în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT.

Dezbaterea are loc în cadrul evenimentului „Noaptea Ideilor” („Nuit des idées à Timisoara”), fiind prilejuită de contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România începând cu 1 ianuarie 2019.

Timișoara – vineri, 1 februarie 2019, ora 18:30 – Librăria Humanitas (str. Episcop Augustin Pacha nr. 6, intrare din str. Eugeniu de Savoya)

Lansare de carte, dialog cu publicul și sesiune de autografe: Thierry Wolton, „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, vol. I: Cu pumnul de fier. Călăii”. La lansare vorbesc Thierry Wolton și Mircea Mihăieș.

București – sâmbătă, 2 februarie 2019, ora 17:00 – Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr. 38)

Thierry Wolton în dialog cu Gabriel Liiceanu și Ioan Stanomir, urmat de o sesiune de autografe.

Cluj – luni, 4 februarie 2019, ora 18:00 – Facultatea de Istorie și Filosofie, Aula „Regele Ferdinand I” (str. Napoca nr. 11)

Thierry Wolton în dialog cu prof. dr. Virgiliu Țârău și prof. dr. George Cipăianu, urmat de o sesiune de autografe.

Toate evenimentele se desfășoară în limba română, cu traducere consecutivă. Intrarea este liberă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook