15 decembrie 2020

O istorie mondială a comunismului: Complicii

Publicul este invitat miercuri, 16 decembrie 2020, de la ora 19:30, la o întâlnire Humanitas online cu Thierry Wolton și Gabriel Liiceanu despre „Complicii”, ultimul volum al trilogiei O istorie mondială a comunismului, un eveniment Humanitas 30 de ani. Întâlnirea are loc live, pe Facebook și pe canalul YouTube Humanitas.Trilogia „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică” scrisă de jurnalistul francez Thierry Wolton, recompensată cu Premiul Jan Michalski (Elveția, 2017) și Premiul Aujourd’hui (Franța, 2018), este o amplă analiză dedicată sistemului comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: „Călăii” (vol. I), „Victimele” (vol. II)” și „Complicii” (vol. III). Ultima parte a acestei trilogii este, poate, încă și mai tulburătoare decât precedentele. Întrebarea la care răspunde autorul este cum de regimurile comuniste au avut o viață atât de lungă.

Thierry Wolton mărturisește:

După ce am analizat comunismul punând accentul pe actorii puterii („Călăii”), apoi pe modul în care a fost trăit de cei care l‑au îndurat („Victimele”), în acest volum el este privit din exterior, din perspectiva țărilor care au avut norocul de a nu cunoaște un asemenea regim. Adeseori lumea e preocupată de cauzele pentru care s‑a prăbușit comunismul, când de fapt ar trebui să ne întrebăm cum de a durat atât de mult. Răspunsul este simplu: nenumărații complici care au susținut comunismul în întreaga lume i‑au asigurat longevitatea. Aceste complicități sunt discutate în cartea de față.

Gabriel Liiceanu spune:

Humanitas s-a născut la o răscruce a istoriei noastre: februarie 1990. Nu întâmplător, „Fenomenul Pitești”, cartea lui Virgil Ierunca, inaugura „Procesul comunismului”, colecția ivită din cel mai apăsat act de voință editorială făcut în ultimii 30 de ani. Simbolic, această colecție se încheie cu trilogia lui Thierry Wolton, „O istorie mondială a comunismului”. Este, în definitiv, procesul complet și lămuritor făcut celui mai criminal regim politic din lume: comunismul.

Înregistrările video și audio urmează să fie disponibile ulterior pe canalele YouTube Humanitas și SoundCloud Humanitas.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook