16 noiembrie 2010

The King’s Speach, filmul în care logopedia este tratată regeşte

„The King’s Speech” („Discursul Regelui”), îndelung ovaţionat la Toronto, în cadrul festivalului de film internaţional din această toamnă şi recompensat cu People’s Choice Award, rămâne la fel de actual prin zugrăvirea situaţiei nefericite trăită de cei cu deficienţe de pronunţie, precum şi prin tratamentele şi metodele de care aceştia pot beneficia. Complexa tulburare în dezvoltarea vorbirii afectează mai mult de trei milioane de oameni numai în Marea Britanie.

Regizat de Tom Hooper şi avându-i în rolurile principale pe Colin Firth şi Geoffrey Rush,
filmul vorbeşte în principal despre istovitoarea bâlbîială a regelui George VI şi relaţia acestuia cu Lionel Logue, logopedul australian angajat pentru a-l ajuta să depăşească acesată incapacitate.

„Sunt încântată că The King’s Speech va aduce în atenţia generaţiei noi de tineri copleşitoarea poveste a regeluiu George VI,” afirmă Jane Fraser, preşedinta fundaţiei The Stuttering Foundation. „ Britanicii încă văd în el un model de urmat, datorită speranţei pe care a reuşit s-o răspândească în rândul lor, menţinându-le astfel spiritele însufleţite, în timpul zilelor întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial. L-a inspirat chiar şi pe tata, Malcom Fraser, cel care a fondat The Stuttering Foundation.”

Malcom Fraser, filantrop şi om de afaceri prosper, fondatorul fundaţiei non-profit The Stuttering Foundation în 1947, în care a investit mai apoi sume importante de bani, simţea aceeaşi groază cu care regele se confrunta în anii 1940 când trebuia să vorbească în public.

„Deşi publicul cinefil va viziona filmul doar ca pe un spectacol, The King’s Speech va avea totuşi o rezonanţă puternică asupra celor care se zbat din greu să facă faţă bălbîielilor zilnice.” a adăugat Jane Fraser.

Cercetările actuale arată că bălbîiala are fără îndoială o cauză biologică şi poate fi tratată eificient. Există specialişti logopezi în întreaga lume care pot ajuta, iar fundaţia pune la dispoziţie o listă cu aceştia la www.stutteringhelp.org.

Articol de Anca Iancu (masterand MTTLC)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "The King’s Speach, filmul în care logopedia este tratată regeşte"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook