15 martie 2016

Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în turneu la Stuttgart

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu efectuează un turneu în Germania, cu sprijinul Institutul Cultural Român din Berlin. Cele două reprezentaţii ale piesei de teatru „Nathan Înțeleptul” de Gotthold Ephraim Lessing, au loc pe 17 și 20 martie 2016, la Schauspielhaus Stuttgart.

Spectacolul regizat de Armin Petras, directorul teatrului din Stuttgart, este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție demarate de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, de data aceasta împreună cu Schauspiel Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei de teatru, ci aduce în actualitate subiectul tratat de Lessing, amplasându-l în contextul social al terorismului și rasismului. În „Nathan Înțeleptul”, Lessing pledează pentru respectul și recunoașterea religiilor care se luptă între ele – iudaismul, creștinismul și islamismul. Textul este „tradus” din perspectiva dezbaterilor pe tema violenței din Europa de astăzi.

Criticul de teatru Oana Stoica descrie într-un mod elogios acest spectacol:

„Nathan Înţeleptul” este o producţie grandioasă, nu numai prin decorul lui Dragoş Buhagiar – un templu ars prin care bântuie fantomele unei Europe pretins unite -, ci şi prin resuscitarea piesei lui Lessing în context european contemporan şi prin combinarea actorilor din două trupe, cea sibiană (Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea în roluri principale) şi cea de la Stuttgart, care vorbesc fiecare pe limba lui şi uneori în engleză, construind astfel o pseudocomunicare.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu este continuatorul tradiţiei de aproape cinci secole de teatru, în Sibiu şi în regiune, cu o secţie română şi una germană. A contribuit la obţinerea pentru Sibiu a titlului de Capitală Culturală Europeană 2007. Colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni, primind numeroase premii naţionale şi internaţionale. În 2003 a fost desemnat drept primul teatru din ţară, iar spectacolul „Othello” a primit Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii. În 2008 a primit Premiul pentru cea mai bună dramaturgie, cel mai bun montaj, cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de Teatru Clasic de la Merida (Spania), iar în 2009 a înregistrat un succes remarcabil la Festivalul Internațional de la Edinburgh, unde a jucat cu casa închisă 5 reprezentații ale mega-spectacolului „Faust”, după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook