23 august 2013

Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea

Din 23 august 2013, Ashton Kutcher revine pe marile ecrane din România în rolul geniului Steve Jobs, în filmul „Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea”. Filmul nu este extraordinar, dar poate furniza un minimum de informaţii esenţiale pentru cei care nu cunosc suficient de bine culisele lumii computerelor. Este un film cuminte, ce respectă întocmai schema peliculelor de gen, fără a aduce inovaţii notabile (paradoxal, ţinând cont de subiectul abordat, aş zice).



Filmul spune povestea inspirațională a omului care a trasat viitorul tehnologiei și a schimbat lumea pentru totdeauna. De la începuturile modeste din garajul părinților săi, până la clădirea unui imperiu financiar, pierdut şi apoi recâştigat, drumul lui Jobs nu a fost unul ușor. Considerat de mulţi un adevărat vizionar, el avea capacitatea extraordinară de a vedea în perspectivă și de a înțelege cum vor arăta lucrurile peste zece, cincisprezece ani.

Ecranizarea vieții lui Steve Jobs nu ar fi completă fără explorarea părții lui mai întunecate. Personajul principal, prezentat ca extraordinar (cum, în mod cert, trebuie să fi fost Steve Jobs), mi s-a părut însă înfăţişat oarecum demonstrativ, lipsit de profunzime. Nu se bucură de suficiente lămuriri suplimentare, resorturile interioare nu sunt clar valorificate; e alcătuit din lumini şi umbre, din tuşe insuficient de bine armonizate, e greu de înţeles şi cumva fără substanţă. Iar momentele lacrimogene au fost prea numeroase pentru gustul meu.

Filmul apără, cumva, o personalitate controversată. Astfel, scenaristul Matt Whiteley spune că nu există geniu fără sacrificiu, iar în cazul lui Jobs cele sacrificate au fost relațiile personale. „El nu și-a dorit niciodată în mod expres să rănească pe cineva,” spune Whiteley. „Dar nu accepta ca cineva să-i stea în cale. Dacă nu vedeai ce vede el, însemna că îl încetinești. Da, este adevărat că au fost oameni care au avut de suferit. S-au stricat prietenii, relații, dar dacă puteai înțelege modul în care funcționa el, dacă puteai să-ți găsești locul în cadrul viziunii sale, atunci îi putea sta alături mult timp.”

Pelicula prezintă aspectele mai puțin cunoscute ale vieții lui Steve Jobs, dar și marile descoperiri care l-au transformat în simbolul de astăzi. Furnizează informaţie minimală referitoare la domeniul în care Jobs s-a impus şi dezvăluie lecţii teribile despre o lume în care concurenţa şi eficienţa constituie singurele valori care contează. În plus, muzica ce alcătuieşte coloana sonoră a fost un partener agreabil de călătorie, pe timpul celor aproape două ore de vizionare. Iar asemănarea lui Kutcher cu Jobs este, cu adevărat, remarcabilă, mai ales în ceea ce priveşte machiajul şi mersul.

Un film distribuit de Hollywood Multiplex Operations, regizat de Joshua Michael Stern, cu Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad, Matthew Modine, John Getz, Lukas Haas si J.K. Simmons, „Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea” poate fi văzut din 23 august 2013 în cinematografele: Hollywood Multiplex, CinemaPRO, Movieplex, The Light Cinema, Grand Cinema Digiplex Băneasa, rețeaua Cinema City (Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Cotroceni, Ploiești, Sun Plaza, Târgu Mureș), Cinema Studio (București), Cinema Glendale (București), Palace (Oradea), Cortina (Oradea).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook