Simbolul pierdut
Cel mai aşteptat thriller semnat Dan Brown – „Simbolul pierdut” – a apărut în limba română la Editura RAO. Romanul continuă aventurile profesorului Robert Langdon, după „Codul lui da Vinci” şi „Îngeri şi Demoni”, şi este dedicat simbolurilor masoneriei. Volumul păstrează matriţa copertei originale, elegant codificată, şi oferă o incursiune fascinantă în lumea tainică a masoneriei. Acţiunea cărţii, desfăşurată în încăperile, tunelurile şi templele secrete din Washington D.C., se îndreaptă într-un ritm ameţitor spre un final cu totul surprinzător.
Romanul este o cursă fascinantă prin lumea simbolurilor şi a codurilor masonice care traversează întreaga istorie a capitalei americane, de această dată, la fel de bogată în simboluri ancestrale precum capitalele europene decodificate în romanele anterioare din această serie a lui Dan Brown Paris, Roma şi Londra. Aflat acum în cautararea simbolului pierdut, Robert Langdon se lansează alert în operaţiunea de salvare de la moarte a unui vechi prieten, un mason respectabil, Peter Solomon, şi o cunoaşte pe sora acestuia Catherine, o cercetătoare redutabilă în domeniul noeticii, ştiinţă nouă dedicată studiului gândurilor umane şi forţei acestora. Timpul acţiunii se concentrează în 12 ore de neuitat, presărate, după reţeta unică marca Dan Brown, cu repere şi explicaţii encicliopedice care traversează istoria omenirii. De altfel, suntem avertizaţi, încă de la început, că toate ritualurile, informaţiile ştiinţifice, operele de artă şi monumentele la care se face referire în roman sunt reale. De la arhitectură Capitoliului ori a Obeliscului, la Cifrul francmasonic, de la puterea gândurilor, la cele mai secrete descoperiri ştiinţifice legate de potenţialul studiului acestora în evoluţia umanităţii, se ţese o poveste inedită, pregătind un final surprinzător suspendat între ştiinţă şi credinţă.
Pregătirea romanului a durat 6 ani, timp în care o documentare foarte laborioasă şi talentul înnăscut al lui Dan Brown şi-au reconfirmat supremaţia în industria editorială mondială. Rezultatul un thriller de excepţie, aşa cum se aşteptau toţi specialiştii, care a înregistrat deja cele mai mari tiraje iniţiale din lume şi cifre de vânzări spectaculoase încă din 14 septembrie, data apariţiei ediţiei în limba engleză. Sau, aşa cum declară autorul, o carte pe care mi-ar plăcea să o citesc.
Anunţat iniţial cu un alt titlu, „Cheia lui Solomon”, noul roman este astfel conceput încât să devină rapid un bestseller.
Dan Brown s-a născut pe 22 iunie 1964 şi a crescut în Exeter, New Hampshire, SUA, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai lui Constance şi Richard G. Brown. După ce a absolvit liceul Phillips Exeter Academy în 1982, Brown a frecventat cursurile Colegiului Amherst, finalizate în 1986 cu o dublă specializare, în spaniolă şi în engleză. În 1993, Brown a devenit profesor de limba engleză la Phillips Exeter, dar a predat şi cursuri de limba spaniolă la Şcoala Lincoln Akerman. În 1996, Brown a renunţat la catedră pentru a deveni scriitor cu normă întreagă.
Dan Brown a schimbat concepţia asupra a tot ceea ce înseamnă bestseller. El a devenit un fenomen mondial. A reuşit să spargă tipare şi să transforme tulburătoarele enigme ale omenirii în literatura de mare succes. Recordul înregistrat este uimitor şi în cazul României.
Dan Brown a scris prima sa carte la 5 ani, dictând-o mamei sale, şi consideră că are scrisul în sânge. „Cred că am fost un copil timid. Am crescut fără televizor. Aveam un câine şi mergeam în Munţii Albi în timpul verii, unde nu aveam prieteni. Şi pur şi simplu mă jucam de-a v-aţi ascunselea cu câinele meu şi aveam probabil câţiva prieteni imaginari. Însă consider că m-am descurcat.”
De acelaşi autor, au apărut în limba română, la Editura RAO, romanele „Codul lui da Vinci”, „Îngeri şi demon”, „Fortăreaţa digitală”, „Conspiraţia”.