23 martie 2016

Sfintele Paști 2016

Ca în fiecare an, Romfilatelia vestește Sfintele Paști în avans și dedică un proiect special de timbre celei mai mari Sărbători a Creștinătății. Elementele emisiunii „Sfintele Paști 2016” pot fi achiziționate începând de miercuri, 23 martie 2016, de la magazinele Romfilatelia.

Sfintele Pasti 2016

În 2016, timbrele îi invită pe credincioșii de pretutindeni să poposească la Mănăstirea Putna, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, păstrătoare de viață duhovnicească neîntreruptă, dar și de bogăția și dărnicia celor care au fost binefăcători ai acestui dumnezeiesc lăcaș.

Pentru ilustrare au fost alese, din patrimoniul Mănăstirii Putna, obiecte de cult reprezentative, icoane tematice, o cruce de lemn, ferecături, fiecare purtând în sine o semnificație istorică și simbolică.

„Icoana Răstignirii”, din iconostasul bisericii voievodale, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei. Aceasta a fost realizată în perioada 1771 – 1773, din porunca mitropolitului Iacov al Moldovei. După însemnările descoperite, cele mai multe dintre icoane au fost pictate de Gheorghe Zugravul în anul 1771, pictorul dovedindu-se un reprezentant important al școlii moldovenești din secolul al XVIII-lea, prin elementele populare autohtone pe care le împletește într-o abordare stilistică mai realistă a artei icoanei.

Cel de-al doilea timbru al emisiunii, având aceeași valoare nominală de 1,00 lei, face trecerea spre folclorul național, prezentând florile care bucură privirile tuturor, deschizându-și ale lor petale în apropierea Sfintelor Sărbători Pascale și cunoscute sub numele de „Florile Paștelui” (Anemone nemorosa, Anemone ranunculoides, Fritillaria imperialis). Legendele ce înconjoară aceste flori oferă variante privind apariția lor – fie că au izvorât din lacrimile pe care le-a vărsat Fecioara Maria la picioarele Fiului său răstignit, fie că floarea nu a crezut în Iisus și, când El a înviat, ea și-a plecat capul rușinată.

Colița dantelată, având valoarea nominală de 8,00 lei, prezintă în fundal „Tetraevanghelul”, scris de monahul Paladie și dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Putna în anul 1489, iar în prim plan se află o cruce de mână, sculptată și ferecată, dăruită de mitropolitul Sava schitului Sinești în anul 1698.

Cele două mărci poștale și colița dantelată a emisiunii sunt însoțite de un plic prima zi și un întreg poștal, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 8 timbre +
1 vinietă, minicoala de 8 timbre (4 serii), blocul special de 3 timbre (în album filatelic) și blocul special de 2 timbre (în produs filatelic).

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 421 de exemplare și este echipat cu un bloc special de trei timbre (un timbru „Răstignirea” + două timbre „Florile Paștelui”) și plicul „prima zi” având ștampila „prima zi” imprimată cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 421.

Produsul filatelic este un concept exclusiv Romfilatelia, realizat într-un tiraj limitat de 421 de exemplare. Timbrul din argint, replică a mărcii poștale care ilustrează Răstignirea este prezentat
într-o cutie elegantă. Pe capacul interior al cutiei este poziționat carnetul filatelic care conține un bloc de două timbre (timbrul „Răstignirea” + timbrul din colița emisiunii) și certificatul de autenticitate, numerotate de la 001 la 421.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook