27 iulie 2018

Scriitori avangardişti români

Romfilatelia dedică emisiunea de mărci poștale „Scriitori avangardiști români” unor reprezentanți de seamă ai literaturii române, ale căror opere se încadrează în curentul avangardist de la începutul secolului al XX-lea și este disponibilă începând de vineri, 27 iulie 2018, în magazinele Romfilatelia.



Timbrele emisiunii de mărci poștale ilustrează trei scriitori români, reprezentativi pentru avangardismul literar: Demetru Dem. Demetrescu-Buzău (Urmuz), Geo Bogza și Gellu Naum.

Curentele literare de avangardă, manifestări care se exprimă printr-un spirit de negație violent față de formele de artă consacrate, propunând noi structuri artistice în dauna celor tradiționale, considerate depășite, au apărut în Europa la începutul secolului al XX-lea. Avangardismul românesc se deosebește de cel european prin larga lui deschidere, eliminarea nihilismului absolutizat, sintetizarea tuturor formelor artistice moderne după o dialectică proprie. Dintre toate curentele avangardiste, în domeniul literaturii se manifestă dadaismul, expresionismul, futurismul şi suprarealismul, celelalte curente fiind specifice artelor plastice.

Prima revistă de avangardă din țara noastră a fost „Contimporanul”, condusă de Ion Vinea, urmată de revistele „Punct”, „Integral”, „UNU” și „Alge”.

Demetru Dem. Demetrescu-Buzău (1883-1923), cunoscut ca Urmuz, pseudonim ales şi impus public de către Tudor Arghezi, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei. Revista „UNU”, cea mai importantă publicație avangardistă, condusă de Sașa Pană, tipărește opera lui Urmuz, primul autor român care, intuind criza limbajului, a promovat o literatură cu elemente absurde, ilogice, dar nu în forma violentă a dadaismului european, ci folosind o formă clasică.

Geo Bogza (1908-1993), scriitor, jurnalist, poet român, teoretician al avangardei și unul dintre discipolii lui Urmuz, s-a manifestat ca un adept la avangardismului încă de la începuturile sale literare, asumându-și propria creație din perspectiva trăirii intense, autentice, a vieții, dar și prin prisma transcrierii unor experiențe inedite şi reale. Editor al revistei „Urmuz” și colaborator al revistelor „Bilete de papagal” și „UNU”, Geo Bogza a abordat reportajul, specia literară care i-a adus consacrarea.

Gellu Naum (1915-2001), poet, prozator, dramaturg şi traducător, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei. Este considerat cel mai important suprarealist român şi unul dintre marii reprezentanți ai acestui curent pe plan european. În 1941, împreună cu Gherasim Luca, Dolfi Trost, Virgil Teodorescu şi Paul Păun, constituie grupul suprarealist român, care are o activitate deosebit de intensă între anii 1945-1947.

Emisiunea este completată de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook