22 decembrie 2010

Să mănânce cozonac!

Expresia aceasta este celebră, deoarece scoate în evidenţă ruptura dintre popor și aristocrație, percepută în mod general ca fiind tiranică. Ea a mai ajuns să descrie și naivitatea cu care acești capi conduceau o țară despre care ei nu știa nimic esențial, cum ar fi starea materială a poporului. Aceasta ar fi fost replica Mariei Antoaneta, in urma unei mari foamete care pustiise întreaga Franța. Această regină a Franței a rămas celebră prin fastuozitatea ei, dar culmea, și prin această replică.

Însă această regină controversată, nu atât doar printr-o replică, ci prin perceputa ei înstrăinare de propriul ei popor ce se datora originii ei austriece (dușmani ai Franței la acea vreme), se pare că nu ar fi rostit niciodată cuvintele acestea. Ele, de fapt, au fost folosite pentru prima dată de Jean Jacques Rousseau în lucrarea sa „Confesiuni” și au fost atribuite unei “mari prințese”. Unii susțin că Rousseau s-ar fi referit, de fapt, la Maria Tereza, soția lui Ludovic al XIV-lea, sau chiar că ar fi născocit această anecdotă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook