26 mai 2020

S-a lansat vocabule.ro

Oricine scrie sau traduce poezie cu formă fixă știe cât de dificil este uneori să găsești cuvântul potrivit, care să se încadreze în cerințele tehnice (număr de silabe, ritm, rimă etc) fără a divaga de la sensul mesajului. Scotocești prin minte, cauți prin dicționare, numeri pe degete până obosești – și oricât te-ai strădui, nu găsești întotdeauna soluția dorită. Poate nici nu există. Dar dacă există și nu-ți pică fisa?!

Acesta este motivul pentru care am creat vocabule.ro. Este o aplicație online, cu acces gratuit, care te ajută să găsești cuvintele de care ai nevoie. Și nu doar pentru poezii, ci pentru orice text scrii. Ba chiar și pentru jocuri de cuvinte (Scrabble, rebus, anagrame etc).

Deja am folosit această aplicație pentru a scrie și traduce peste 100 de poezii. După ce înțelegi cum îți pot fi de folos facilitățile sale, te și miri cum te descurcai înainte. Dacă rezolvi mai ușor aspectele tehnice, te poți concentra mai mult asupra mesajului și a figurilor de stil.

Ai putea crede că folosind tehnologia pentru găsirea unor cuvinte, mintea ta se va lenevi. De fapt, efectul este opus. Parcurgând frecvent liste de cuvinte, vocabularul ți se îmbogățește. Descoperi cuvinte noi și capeți alte perspective. Mintea ta va căpăta conexiuni noi între anumite cuvinte, pe termen mediu și lung obținând o creștere a capacității lingvistice.

Aplicația este una de nișă. Ar fi mare ajutor dacă poți scrie despre ea în articole sau pe rețelele sociale, astfel încât să o descopere cât mai mulți dintre cei care ar avea nevoie de ea. Scopul este creșterea, fie și cu o fărâmă, a calității scriiturii în limba română.

Spor la scris!

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook